Hop: verschil tussen versies
(→Hop) |
(→Hop) |
||
Regel 13: | Regel 13: | ||
Vergeet natuurlijk niet dat je hop '''altijd''' in een ''hopsok'' of in een ''hop spider'' doet, voordat je het in je ketel of je vergistings vat gooit. | Vergeet natuurlijk niet dat je hop '''altijd''' in een ''hopsok'' of in een ''hop spider'' doet, voordat je het in je ketel of je vergistings vat gooit. | ||
Wanneer je dit niet doet krijg je namelijk troebel bier, met stukjes hop erin. | Wanneer je dit niet doet krijg je namelijk troebel bier, met stukjes hop erin. | ||
'''Let Op''': als je je hop minder dan 1p minuten mee kookt heeft het eigenlijk geen effect (aldus [https://www.hobbybrouwen.nl/artikel/hoprend1.html obbiebrouwen.nl] | |||
== Bitter hop == | == Bitter hop == |
Versie van 31 mrt 2024 14:56
Brouwingrediënten |
---|
Hop
Hop word vaak voor twee verschillende doeleinden gebruikt. Hop kan worden toegevoegd voor haar bitterheid, of hop kan worden toegevoegd voor haar aroma's, verder bevordert hop de houdbaarheid van je bier natuurlijk ook nog.
Verschillende hop soorten brengen verschillende aroma's met zich mee, en verschillende soorten bitterheid. Sommige hoppen worden zowel voor hun bitters als hun aromas gebruikt, waar andere hop soorten voornamelijk voor een van de twee gebruikt worden. Een goeie plek om informatie over je hop op te zoeken is beer maverick.
Vergeet natuurlijk niet dat je hop altijd in een hopsok of in een hop spider doet, voordat je het in je ketel of je vergistings vat gooit. Wanneer je dit niet doet krijg je namelijk troebel bier, met stukjes hop erin.
Let Op: als je je hop minder dan 1p minuten mee kookt heeft het eigenlijk geen effect (aldus obbiebrouwen.nl
Bitter hop
Bitter hop word vaak vroeg tijdens de kookstap toegevoegd en kookt over het algemeen tussen de 30-60 minuten mee.
Hoe werken ze
Bitterhop krijgt zijn bitterheid van het alphazuur, door deze mee te koken krijg je de bitterheid van de hop die je gewent bent. Verschillende hop soorten hebben verschillende alfazuren, daardoor is de bitter van het ene hop niet altijd hetzelfde als de bitter van het andere hop. Vaak word er bij een hop soort ook het alphazuur percentage benoemt, des te hoger dit is, des te bitterder de hop vaak is.
Hoe gebruik je ze
Je bitter hop gooi je vaak aan het begin van je kookstap in de ketel, en laat je vaak voor de hele kookstap mee koken. Als je nou een biertje brouwt met verschillende soorten bitter hop, dan zou het misschien leuk kunnen zijn om bepaalde hop er pas halverwegen in te gooien, als je wilt dat izjn bitters minder uitgesproken zijn. Nadat het heeft meegekookt haal je de hopsok weer voorzichtig met een BBG tool uit je ketel, en vaak probeer je ze dan nog eventjes wat uit te laten lekken.
Veel gebruikte bitter hop
idk, someone help me please, ik ben geen IPA guy
Aroma hop
Je aroma hop die brengt, zoals de naam al zegt, aroma's met zich mee. Dit zie je vaak terug in stijlen zoals de [[Bier stijlen#IPA | ipa].
Hoe werken ze
Aroma hop die bevat veel vluchtige bestandsdelen die allemaal unieke smaken/geuren met zich mee brengen. Aromatische hop word vaak met diverse soorten fruit geschreven, en voegt vaak een fris en smaakvol karakter met zich mee.
Hoe gebruik je ze
De aroma's in je aromatische hop zijn in de essentie kleine moleculen die makkelijk in de lucht wel willen waaien, vandaar dat het ook zo geurrijk is. Dit betekent alleen ook dat je al die aroma kwijt raakt als je het te lang mee kookt. Hierop zijn twee oplossingen, een ding wat je kan doen is je aroma hop pas aan het einde van het kookproces toevoegen, hierdoor vervliegen de vluchtige delen van je hop niet al te veel, en behoud je de geur. Een andere oplossing is om deze hop er in het vergistings vat bij te doen, dan neemt je bier tijdens de vergisting de geur van de hop over, dit heet dry hopping