High Gravity Brewing: verschil tussen versies
k |
|||
Regel 1: | Regel 1: | ||
Onder High Gravity Brewing (HGB) wordt een brouwproces verstaan waarbij opzettelijk een hogere "gravity" (dichtheid) van het beslag wordt aangehouden, dan dat in het originele recept wordt voorgeschreven. Vervolgens wordt er ''ergens'' in het proces verdund, zodat het uiteindelijke brouwsel het beoogde SG krijgt<ref>Oxford Companion to beer, Garret Oliver (2011). p 434</ref><ref name="foodMagazine">"High gravity brewing and distilling", Graham Stewart, New Food Magazine (2011). https://www.newfoodmagazine.com/article/5440/high-gravity-brewing-and-distilling/</ref> | Onder High Gravity Brewing (HGB) wordt een brouwproces verstaan waarbij opzettelijk een hogere "gravity" (dichtheid) van het beslag wordt aangehouden, dan dat in het originele recept wordt voorgeschreven. Vervolgens wordt er ''ergens'' in het proces verdund, zodat het uiteindelijke brouwsel het beoogde SG krijgt<ref>Oxford Companion to beer, Garret Oliver (2011). p 434</ref><ref name="foodMagazine">"High gravity brewing and distilling", Graham Stewart, New Food Magazine (2011). https://www.newfoodmagazine.com/article/5440/high-gravity-brewing-and-distilling/</ref> | ||
: It is a procedure that employs wort at higher than normal concentration and consequently requires dilution with water (usually specially treated including being deoxygenated) at a later stage in processing. By this means, increased production demands can be met without expanding brewing, fermenting and storage facilities. Also in this green era, as will be discussed later, this process enhances the sustainability of brewing and distilling <ref>“High gravity brewing and distilling – Past experiences and future prospects.” Graham Stewart, Journal of the American Society of Brewing Chemists (#68: p 1-9)</ref> | : ''It is a procedure that employs wort at higher than normal concentration and consequently requires dilution with water (usually specially treated including being deoxygenated) at a later stage in processing. By this means, increased production demands can be met without expanding brewing, fermenting and storage facilities. Also in this green era, as will be discussed later, this process enhances the sustainability of brewing and distilling'' <ref>“High gravity brewing and distilling – Past experiences and future prospects.” Graham Stewart, Journal of the American Society of Brewing Chemists (#68: p 1-9)</ref> | ||
Versie van 21 jan 2025 19:16
Onder High Gravity Brewing (HGB) wordt een brouwproces verstaan waarbij opzettelijk een hogere "gravity" (dichtheid) van het beslag wordt aangehouden, dan dat in het originele recept wordt voorgeschreven. Vervolgens wordt er ergens in het proces verdund, zodat het uiteindelijke brouwsel het beoogde SG krijgt[1][2]
- It is a procedure that employs wort at higher than normal concentration and consequently requires dilution with water (usually specially treated including being deoxygenated) at a later stage in processing. By this means, increased production demands can be met without expanding brewing, fermenting and storage facilities. Also in this green era, as will be discussed later, this process enhances the sustainability of brewing and distilling [3]
Achtergrond
HGB is populair geworden na de Tweede Wereldoorlog, door de toenemende focus op economische groei. Dit forceerde brouwerijen om meer volume te produceren met dezelfde hoeveelheid materialen. Door de dichtheid van het brouwsel te verhogen tot vlak voor het bottelen kon er een groter volume bier gebotteld worden zonder te moeten investeren in extra brouwketels, vergistingstanks, lagervaten en de bijbehorende uitbreidingen aan hun pand die dit wellicht vereist. [4]
TODO: meer feitjes toevoegen op basis van literatuuronderzoek
Voor & Nadelen
TODO
TODO: waar komt verlaagde schuimkraagstabiliteit ook alweer door? Klopt die kolom?
Uitvoering
Hoewel de meeste documentatie omtrent HGB er is op gericht dat er pas zo laat mogelijk in het proces wordt verdund, staat het niet vast wanneer je exact moet verdunnen. Hoe later in het proces je verdund, hoe meer je profiteert van het effect van ruimtebesparing, maar hier kleven ook des te meer nadelen aan. Deze nadelen kunnen voor de hobbybrouwer wellicht wat minder makkelijk op te lossen zijn door de beperkte controle over het proces, maar ook het gebrek aan industriële tools.
Hieronder staan de verschillende moment waarop je zou kunnen verdunnen, weggezet tegen de mogelijke voordelen / nadelen die hier aan kunnen kleven. Hoe later in het proces je pas verdunt, hoe minder je afhankelijk bent van de volumes van het materieel, maar dit komt ook met meer nadelen.
(+) Kleinere maischketel |
(+) Kleinere kookpan |
(+) Minder vergistings- vaten |
(+) Meerdere bieren met 1 recept |
(+) Verhoogde kwaliteit, drinkbaarheid en smaakstabiliteit |
(+) Betere vergisting | (-) Lager brouwzaal- rendement |
(-) Lagere hop- isomerisatie |
(-) Verminderde schuimkraag- stabiliteit |
(-) Afwijkende smaak | (-) Meer beluchting vereist |
(-) Meer gist nodig |
(-) Kans op oxidatie |
|||
---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|
Tussen maischen en filteren | ✔ | ✔ | ✔ | ✔ | ✔ | ||||||||||
Tijdens het spoelen | ✔ | ✔ | ✔ | ✔ | ✔ | ||||||||||
Tussen spoelen en koken | ✔ | ✔ | ✔ | ✔ | ✔ | ||||||||||
Tussen koken en koelen | ✔ | ✔ | ✔ | ✔ | ✔ | ✔ | ✔ | ||||||||
Tussen koelen en hoofdvergisting | ✔ | ✔ | ✔ | ✔ | ✔ | ✔ | |||||||||
Tussen hoofdvergisting en navergisting | ✔ | ✔ | Alleen bij hoofdvergisting |
✔ | ✔ | ✔ | ✔ | ✔ | ✔ | ✔ | ✔ | ✔ | |||
Tussen navergisting en lagering (bottelen) | ✔ | ✔ | ✔ | ✔ | ✔ | ✔ | ✔ | ✔ | ✔ | ✔ | ✔ | ✔ | ✔ |
Recept
TODO: praktisch uitleggen hoe je dit aanpakt.
Referenties
- ↑ Oxford Companion to beer, Garret Oliver (2011). p 434
- ↑ "High gravity brewing and distilling", Graham Stewart, New Food Magazine (2011). https://www.newfoodmagazine.com/article/5440/high-gravity-brewing-and-distilling/
- ↑ “High gravity brewing and distilling – Past experiences and future prospects.” Graham Stewart, Journal of the American Society of Brewing Chemists (#68: p 1-9)
- ↑ “Brewing – the transformation of a craft into a technology.” C. Bamfort and G. Stewart, The Biologist (#57: p 138-147)