High Gravity Brewing: verschil tussen versies

Uit Bolksch Bierbrouwersgilde
(Nieuwe pagina aangemaakt met 'Onder High Gravity Brewing (HGB) wordt een brouwproces verstaan waarbij opzettelijk een hogere "gravity" (dichtheid) van het beslag wordt aangehouden, dan dat in het originele recept wordt voorgeschreven. Vervolgens wordt er ''ergens'' in het proces verdund, zodat het uiteindelijke brouwsel het beoogde SG krijgt<ref>Oxford Companion to beer, Garret Oliver (2011). p 434</ref><ref name="foodMagazine">"High gravity brewing and distilling", Graham Stewart, New Foo...')
 
Regel 1: Regel 1:
Onder High Gravity Brewing (HGB) wordt een brouwproces verstaan waarbij opzettelijk een hogere "gravity" (dichtheid) van het beslag wordt aangehouden, dan dat in het originele recept wordt voorgeschreven. Vervolgens wordt er ''ergens'' in het proces verdund, zodat het uiteindelijke brouwsel het beoogde SG krijgt<ref>Oxford Companion to beer, Garret Oliver (2011). p 434</ref><ref name="foodMagazine">"High gravity brewing and distilling", Graham Stewart, New Food Magazine (2011). https://www.newfoodmagazine.com/article/5440/high-gravity-brewing-and-distilling/</ref>
Onder High Gravity Brewing (HGB) wordt een brouwproces verstaan waarbij opzettelijk een hogere "gravity" (dichtheid) van het beslag wordt aangehouden, dan dat in het originele recept wordt voorgeschreven. Vervolgens wordt er ''ergens'' in het proces verdund, zodat het uiteindelijke brouwsel het beoogde SG krijgt<ref>Oxford Companion to beer, Garret Oliver (2011). p 434</ref><ref name="foodMagazine">"High gravity brewing and distilling", Graham Stewart, New Food Magazine (2011). https://www.newfoodmagazine.com/article/5440/high-gravity-brewing-and-distilling/</ref>


TODO: meer uitleg over HGB
: It is a procedure that employs wort at higher than normal concentration and consequently requires dilution with water (usually specially treated including being deoxygenated) at a later stage in processing. By this means, increased production demands can be met without expanding brewing, fermenting and storage facilities. Also in this green era, as will be discussed later, this process enhances the sustainability of brewing and distilling <ref>“High gravity brewing and distilling – Past experiences and future prospects.” Graham Stewart, Journal of the American Society of Brewing Chemists (#68: p 1-9)</ref>
 
 
=== Achtergrond ===
HGB is populair geworden na de Tweede Wereldoorlog, door de toenemende focus op economische groei. Dit forceerde brouwerijen om meer volume te produceren met dezelfde hoeveelheid materialen. Door de dichtheid van het brouwsel te verhogen tot vlak voor het bottelen kon er een groter volume bier gebotteld worden zonder te moeten investeren in extra brouwketels, vergistingstanks, lagervaten en de bijbehorende uitbreidingen aan hun pand die dit wellicht vereist. <ref>“Brewing – the transformation of a craft into a technology.” C. Bamfort and G. Stewart, The Biologist (#57: p 138-147)</ref>


TODO: meer feitjes toevoegen op basis van literatuuronderzoek
TODO: meer feitjes toevoegen op basis van literatuuronderzoek
== Voor & Nadelen ==
TODO
== Uitvoering ==
Omdat het niet staat voorgeschreven op welk punt je moet verdunnen, kan je HGB op verschillende manieren aanpakken. Zoals hierboven beschreven, heeft HGB ook een aantal nadelen die voor de hobbybrouwer wellicht wat minder makkelijk op te lossen zijn door de beperkte controle over het proces, maar ook het gebrek aan industriële tools.
Hieronder staan de verschillende moment waarop je zou kunnen verdunnen, weggezet tegen de mogelijke voordelen / nadelen die hier aan kunnen kleven.
Hoe later in het proces je pas verdunt, hoe minder je afhankelijk bent van de volumes van het materieel, maar dit komt ook met meer nadelen.
TODO: ook toevoegen als kolommen: te veel looistoffen; kans op oxidatie; "overige nadelen"
{| class="wikitable"
|+ Verdunning tijdens High Gravity Brewing
|-
!  !! Koptekst !! Koptekst
|-
| Tussen maischen en filteren || Voorbeeld || Voorbeeld
|-
| Tijdens het spoelen || Voorbeeld || Voorbeeld
|-
| Tussen spoelen en koken || Voorbeeld || Voorbeeld
|-
| Tussen koken en koelen || Voorbeeld || Voorbeeld
|-
| Tussen koelen en hoofdvergisting || Voorbeeld || Voorbeeld
|-
| Tussen hoofdvergisting en navergisting  || Voorbeeld || Voorbeeld
|-
| Tussen navergisting en lagering (bottelen) || Voorbeeld || Voorbeeld
|}
==== Recept ====
TODO: praktisch uitleggen hoe je dit aanpakt.


== Referenties ==
== Referenties ==

Versie van 7 jan 2025 19:59

Onder High Gravity Brewing (HGB) wordt een brouwproces verstaan waarbij opzettelijk een hogere "gravity" (dichtheid) van het beslag wordt aangehouden, dan dat in het originele recept wordt voorgeschreven. Vervolgens wordt er ergens in het proces verdund, zodat het uiteindelijke brouwsel het beoogde SG krijgt[1][2]

It is a procedure that employs wort at higher than normal concentration and consequently requires dilution with water (usually specially treated including being deoxygenated) at a later stage in processing. By this means, increased production demands can be met without expanding brewing, fermenting and storage facilities. Also in this green era, as will be discussed later, this process enhances the sustainability of brewing and distilling [3]


Achtergrond

HGB is populair geworden na de Tweede Wereldoorlog, door de toenemende focus op economische groei. Dit forceerde brouwerijen om meer volume te produceren met dezelfde hoeveelheid materialen. Door de dichtheid van het brouwsel te verhogen tot vlak voor het bottelen kon er een groter volume bier gebotteld worden zonder te moeten investeren in extra brouwketels, vergistingstanks, lagervaten en de bijbehorende uitbreidingen aan hun pand die dit wellicht vereist. [4]

TODO: meer feitjes toevoegen op basis van literatuuronderzoek

Voor & Nadelen

TODO

Uitvoering

Omdat het niet staat voorgeschreven op welk punt je moet verdunnen, kan je HGB op verschillende manieren aanpakken. Zoals hierboven beschreven, heeft HGB ook een aantal nadelen die voor de hobbybrouwer wellicht wat minder makkelijk op te lossen zijn door de beperkte controle over het proces, maar ook het gebrek aan industriële tools.

Hieronder staan de verschillende moment waarop je zou kunnen verdunnen, weggezet tegen de mogelijke voordelen / nadelen die hier aan kunnen kleven. Hoe later in het proces je pas verdunt, hoe minder je afhankelijk bent van de volumes van het materieel, maar dit komt ook met meer nadelen.

TODO: ook toevoegen als kolommen: te veel looistoffen; kans op oxidatie; "overige nadelen"

Verdunning tijdens High Gravity Brewing
Koptekst Koptekst
Tussen maischen en filteren Voorbeeld Voorbeeld
Tijdens het spoelen Voorbeeld Voorbeeld
Tussen spoelen en koken Voorbeeld Voorbeeld
Tussen koken en koelen Voorbeeld Voorbeeld
Tussen koelen en hoofdvergisting Voorbeeld Voorbeeld
Tussen hoofdvergisting en navergisting Voorbeeld Voorbeeld
Tussen navergisting en lagering (bottelen) Voorbeeld Voorbeeld

Recept

TODO: praktisch uitleggen hoe je dit aanpakt.


Referenties

  1. Oxford Companion to beer, Garret Oliver (2011). p 434
  2. "High gravity brewing and distilling", Graham Stewart, New Food Magazine (2011). https://www.newfoodmagazine.com/article/5440/high-gravity-brewing-and-distilling/
  3. “High gravity brewing and distilling – Past experiences and future prospects.” Graham Stewart, Journal of the American Society of Brewing Chemists (#68: p 1-9)
  4. “Brewing – the transformation of a craft into a technology.” C. Bamfort and G. Stewart, The Biologist (#57: p 138-147)