How to wiki

Uit Bolksch Bierbrouwersgilde
Versie door Brendan (overleg | bijdragen) op 18 jul 2024 om 14:24 (→‎Fotos)
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)

Deze wiki is bedoelt als referentie punt voor de gedeelde kennis van ons hele gilde. Nou, dat klinkt wel super leuk, maar dan is er natuurlijk wel een practische vraag die vele zullen hebben Hoe eddit ik nou die mooie wiki paginas.

In deze pagina zal ik (Brendan) proberen om dat allemaal concreet en duidelijk uit te leggen.

Ten eerste, de wiki is gemaakt met media wiki

GUI

Ten eerste heb je de GUI, hieronder te zien.

GUI die je kan gebruiken om wiki paginas aan te passen.

Deze kan je gebruiken net zoals dat je die in Word kan gebruiken. Daarentegen kan je met de GUI niet alles doen wat je (of althans, wat ik) wil.

Daarom is deze guide er om je te helpen paginas te maken die mooi en duidelijk zijn. Mocht iets niet genoemd zijn in deze guide, dan kan je altijd op media wiki hun eigen site zoeken.


Tekst opmaak

Goeie tekst opmaak zorgt ervoor dat paginas leesbaar en duidelijk zijn, probeer altijd een beetje moeite te steken in het mooi opmaken van je paginas, dan brengt het de informatie namelijk stukken beter over.

titels en koppen

Titels en kopjes geef je aan door text te omringen met = tekens.
Voorbeeld: Een titel geef je aan door = Titel = te doen, een kop 1 text geef je aan door == kop 1 == te doen, voor kop 2 doe je === kop 2 ===, etc, etc.

bolt, italics

Media wiki gebruikt een interessante manier om bolt, italics en underscore aan te geven.
Voor bolt gebruik je drie ' om je woorden heen. dus '''bolt''' verandert in bolt.
Voor italics gebruik je twee ' om je woorden heen. dus ''italics'' verandert in italics.

Verder kan je ook HTML tags gebruiken, mocht je bijvoorbeeld tekst willen underscoren dan kan je <u>underline</u> doen, wat resulteert in underline.

Enters en witregels

Witregels en enters kunnen heel behulpzaam zijn in een wiki.

Zo leest

dit toch

heel anders
dan dit.

Je kan er voor kiezen om "een nieuwe paragraaf te starten", door gewoon twee enters te gebruiken. Wanneer je dat doet dan krijg je een witregel tussen de test (zoals tussen "zo leest" en "dit toch").

Enkele enters worden niet weer gegeven in de eind pagina, maar zijn wel heel handig voor de leesbaarheid van de pagina tijdens het editen ;-)

Wanneer je wel een enter in wilt voegen, maar geen witregel ertussen wilt hebben dan moet je <br> gebruiken, dit geeft je een break in je lijn.

Linkjes

Linkjes zowel binnen de paginas, als naar websites daarbuiten zijn vaak heel behulpzaam in het maken van een mooie wiki. Probeer ook te voorkomen dat informatie op twee plekken staat, als je iets wilt uitleggen, kijk dan eerst of het al ergens op de wiki staat, als dit het geval is gebruik dan gewoon een interne link, als dat niet het geval is, bedenk waar het het beste kan staan, en gebruik als nodig nogsteeds een interne link.

Interne Linkjes

Interne linkjes maak je door [[Pagina Naam]], of, als je de link een andere naam wil geven dan kan dat zo [[Pagina Naam | de naam die ik het echt wil geven]]. Zo kan je bijvoorbeeld heel makkelijk in je tekst naar een specifieke definitie refereren terwijl je de definitie pagina linkt.
Voorbeeld: amilase is een belangerijke definitie, de code hier was [[Definities | amilase]]

Linkjes kunnen ook naar een bepaalde sectie in een pagina refereren, zo kan je bijvoorbeeld direct doorlinken naar het stukje over ebc in de mout pagina. Dit doe je met een #.
Voobeeld: de link ebc kan je maken door [[Mout#EBC | ebc]] te doen. let op, ik gebruik hier dus een # om naar een sectie te linken, en de | om de link een unieke naam te geven.

Externe linkjes

Soms wil je misschien informatie van een andere site linken, denk aan wikipedia, maar misschien ook recepten die je online gevonden hebt, gelukkig kan dat ook.

De simpelste link is gewoon een directe link. [1] (in tekst [https://nl.wikipedia.org/wiki/Bierbrouwen]).

Net zoals met interne linkjes kan je externe linkjes ook andere namen geven, dit is zeker bij externe linkjes vaak handig voor de leesbaaheid
Voorbeeld: Wikipedia Brouwen is bijvoorbeeld veel duidelijker (in tekst [https://nl.wikipedia.org/wiki/Bierbrouwen Wikipedia Brouwen]).
Let Op: Bij externe linkjes gebruik je niet de |. Omdat externe linkjes nooit spaties kunnen bevatten gebruik je een spatie om aan te geven dat je een nieuwe naam mee gaat geven.

Fotos

Zoals het gezegde gaat: "A picture is worth a thousand words", dus als dat zo is, dan is het vast handig om (waar dat daadwerkelijk dingen toevoegd) een foto bij te voegen.

Dat doe je zo: [[File:foto.png | ondertitel]]
Verder zijn er nog heel veel manieren om de specifieke manier waarop je foto word weer gegeven aan te passen. Een uitgebreide lijst van deze manieren kan je hier vinden

Als je veel images compact samen weer wilt geven, dan kan je dat doen met een gallery.4 dat doe je door:
<gallery>
File:photo1.png | name1
File:photo2.png | name2
File:photo3.png | name3
</gallery>