Batch 5

Uit Bolksch Bierbrouwersgilde
Versie door Christiaan (overleg | bijdragen) op 26 jul 2015 om 13:04 (Nieuwe pagina aangemaakt met 'Helaas is Jasper (FOEI! FOEI! FOEI!) zijn brouwvisie gegevens kwijtgeraakt omdat hij geen backup had van deze documenten bij het herinstalleren van zijn laptop. Hie...')
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)

Helaas is Jasper (FOEI! FOEI! FOEI!) zijn brouwvisie gegevens kwijtgeraakt omdat hij geen backup had van deze documenten bij het herinstalleren van zijn laptop. Hierdoor is hij niet alleen het miaschschema vergeten, maar heeft hij ook niet meer de exacte verhouding van ingrediënten beschikbaar.

Ingrediënten

De ingrediënten van de stout (schattingen van hoeveelheden):

  • 7kg Pilsmout (3-5 ebc)
  • 1kg Ambermout (50 ebc)
  • 250gr Chocolademout (800 ebc)
  • 250gr Zwarte mout (1400 ebc)
  • 40gr Northern brewer hopbloemen.
  • 1 zakje Danstar Nottingham gist.

Brouwproces

Maischschema

Er is een erg simpel Maischschema gebruikt bestaande uit twee temperatuurniveaus hoger dan 55 graden. Verdere details kan ik mij vooralsnog niet herinneren.

Hoppen

Veruit de meeste hop is aan het begin van het koken toegevoegd. In het laatste kwartier nog slechts 6 van de 40 gram.

Algemene opmerkingen

Het brouwen is voorspoedig verlopen, het was al snel duidelijk dat het bier erg donker was. Verdere opmerkelijkheden zijn dat het vergistingsvat is schoongemaakt met een mengsel van soda en een scheut (Aro) dikke bleek bij gebrek aan hip schoonmaakmiddel en dat er een poging is gedaan het bier sneller te laten koelen door het te hevelen vanuit de pan waarin het gekookt heeft met de slang door een emmer ijswater.

Kees heeft het in een schoon vat geheveld. Volgens Kees zat er een 2cm dikke ‘pannekoek’ gist onderin het gijlvat en was het bier niet straf/stroef (van smaak) maar wel erg sterk. Kees zegt ook dat het erg belangrijk is de flesjes goed te ontsmetten voor het bottelen.

Proefnotities

Begin februari 2013

Jasper heeft een flesje geproefd en vond dat er een beetje zurige smaak aan zat, die wel grotendeels overheerst werd door de donkere moutsmaak.

Morgenspraak 14 maart 2013

De morgenspraak heeft stout geproefd. De zure smaak is niet teruggevonden. Wel vond men het meer naar een 'Irish dry stout' smaken in plaats van een 'Imperial Russian Stout'.

Morgenspraak 22 april 2013

Goed gelukt. Ruikt niet heel sterk, wel goed. Smaak dieper dan vorige keer. Vergeleken met Delftse stout: VOC-stout heeft meer koolzuur en smaakt naar oude koffie.