Gistproblemen

Uit Bolksch Bierbrouwersgilde
Versie door Emiel (overleg | bijdragen) op 31 jan 2015 om 11:37
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)

Gist is een levend product en er kunnen dus makkelijk problemen ontstaan bij de vergisting van het bier. Op deze pagina staan veelvoorkomende problemen en de mogelijke oplossingen.

Probleem: de vergisting komt niet op gang of stopt voortijdig

Oorzaak: te lage temperatuur

  • Verhoog de temperatuur, bijvoorbeeld door het vat verplaatsen.

Oorzaak: gist niet goed gemengd met wort

  • Roer het bier door of schud het vat
  • Schenk het bier over, dit heeft de voorkeur want er komt ook meer zuurstof in het bier.

Oorzaak: het gist is van slechte kwaliteit

  • Voeg nieuw gist toe van goede kwaliteit. Bij al gedeeltelijke vergisting moet je het nieuwe gist eerst voldoende activeren door toe te voegen aan wort van hetzelfde SG.

Oorzaak: te weinig gist toegevoegd

  • Voeg meer al geactiveerd gist toe aan je wort

Oorzaak: onhygiënisch gewerkt

  • Proef het bier, smaakt het nog goed schenk het dan over en probeer nogmaals met nieuw gist. Proeft het slecht dan is het waarschijnlijk niet meer te redden.

Probleem: het SG is (veel) lager dan verwacht

Oorzaak: Meetfout

Controleer je metingen. Heb je bijvoorbeeld gecorrigeerd bij je SG-meting voor de temperatuur?

Oorzaak: verontreiniging

  • Een bacteriële infectie kan je SG verlagen. Proef het bier, gooi het weg als het slecht smaakt.