Gistproblemen: verschil tussen versies
Uit Bolksch Bierbrouwersgilde
(Nieuwe pagina aangemaakt met 'Nog aan te vullen door Emiel op basis van meesterproef/gistboek.') |
|||
Regel 1: | Regel 1: | ||
Gist is een levend product en er kunnen dus makkelijk problemen ontstaan bij de vergisting van het bier. Op deze pagina staan veelvoorkomende problemen en de mogelijke oplossingen. | |||
=Probleem: de vergisting komt niet op gang of stopt voortijdig= | |||
====Oorzaak: te lage temperatuur==== | |||
* Verhoog de temperatuur, bijvoorbeeld door het vat verplaatsen. | |||
====Oorzaak: gist niet goed gemengd met wort==== | |||
* Roer het bier door of schud het vat | |||
* Schenk het bier over, dit heeft de voorkeur want er komt ook meer zuurstof in het bier. | |||
====Oorzaak: het gist is van slechte kwaliteit==== | |||
* Voeg nieuw gist toe van goede kwaliteit. Bij al gedeeltelijke vergisting moet je het nieuwe gist eerst voldoende activeren door toe te voegen aan wort van hetzelfde SG. | |||
====Oorzaak: te weinig gist toegevoegd==== | |||
* Voeg meer al geactiveerd gist toe aan je wort | |||
====Oorzaak: onhygiënisch gewerkt==== | |||
* Proef het bier, smaakt het nog goed schenk het dan over en probeer nogmaals met nieuw gist. Proeft het slecht dan is het waarschijnlijk niet meer te redden. | |||
=Probleem: het SG is (veel) lager dan verwacht= | |||
====Oorzaak: Meetfout==== | |||
Controleer je metingen. Heb je bijvoorbeeld gecorrigeerd bij je SG-meting voor de temperatuur? | |||
====Oorzaak: verontreiniging==== | |||
* Een bacteriële infectie kan je SG verlagen. Proef het bier, gooi het weg als het slecht smaakt. |
Huidige versie van 31 jan 2015 om 11:37
Gist is een levend product en er kunnen dus makkelijk problemen ontstaan bij de vergisting van het bier. Op deze pagina staan veelvoorkomende problemen en de mogelijke oplossingen.
Probleem: de vergisting komt niet op gang of stopt voortijdig
Oorzaak: te lage temperatuur
- Verhoog de temperatuur, bijvoorbeeld door het vat verplaatsen.
Oorzaak: gist niet goed gemengd met wort
- Roer het bier door of schud het vat
- Schenk het bier over, dit heeft de voorkeur want er komt ook meer zuurstof in het bier.
Oorzaak: het gist is van slechte kwaliteit
- Voeg nieuw gist toe van goede kwaliteit. Bij al gedeeltelijke vergisting moet je het nieuwe gist eerst voldoende activeren door toe te voegen aan wort van hetzelfde SG.
Oorzaak: te weinig gist toegevoegd
- Voeg meer al geactiveerd gist toe aan je wort
Oorzaak: onhygiënisch gewerkt
- Proef het bier, smaakt het nog goed schenk het dan over en probeer nogmaals met nieuw gist. Proeft het slecht dan is het waarschijnlijk niet meer te redden.
Probleem: het SG is (veel) lager dan verwacht
Oorzaak: Meetfout
Controleer je metingen. Heb je bijvoorbeeld gecorrigeerd bij je SG-meting voor de temperatuur?
Oorzaak: verontreiniging
- Een bacteriële infectie kan je SG verlagen. Proef het bier, gooi het weg als het slecht smaakt.