Gistproblemen: verschil tussen versies

Uit Bolksch Bierbrouwersgilde
(Nieuwe pagina aangemaakt met 'Nog aan te vullen door Emiel op basis van meesterproef/gistboek.')
 
 
Regel 1: Regel 1:
Nog aan te vullen door Emiel op basis van meesterproef/gistboek.
Gist is een levend product en er kunnen dus makkelijk problemen ontstaan bij de vergisting van het bier. Op deze pagina staan veelvoorkomende problemen en de mogelijke oplossingen.
 
=Probleem: de vergisting komt niet op gang of stopt voortijdig=
====Oorzaak: te lage temperatuur====
* Verhoog de temperatuur, bijvoorbeeld door het vat verplaatsen.
 
====Oorzaak: gist niet goed gemengd met wort====
* Roer het bier door of schud het vat
* Schenk het bier over, dit heeft de voorkeur want er komt ook meer zuurstof in het bier.
 
====Oorzaak: het gist is van slechte kwaliteit====
* Voeg nieuw gist toe van goede kwaliteit. Bij al gedeeltelijke vergisting moet je het nieuwe gist eerst voldoende activeren door toe te voegen aan wort van hetzelfde SG.
 
====Oorzaak: te weinig gist toegevoegd====
* Voeg meer al geactiveerd gist toe aan je wort
 
====Oorzaak: onhygiënisch gewerkt====
* Proef het bier, smaakt het nog goed schenk het dan over en probeer nogmaals met nieuw gist. Proeft het slecht dan is het waarschijnlijk niet meer te redden.
 
=Probleem: het SG is (veel) lager dan verwacht=
====Oorzaak: Meetfout====
Controleer je metingen. Heb je bijvoorbeeld gecorrigeerd bij je SG-meting voor de temperatuur?
 
====Oorzaak: verontreiniging====
* Een bacteriële infectie kan je SG verlagen. Proef het bier, gooi het weg als het slecht smaakt.

Huidige versie van 31 jan 2015 om 11:37

Gist is een levend product en er kunnen dus makkelijk problemen ontstaan bij de vergisting van het bier. Op deze pagina staan veelvoorkomende problemen en de mogelijke oplossingen.

Probleem: de vergisting komt niet op gang of stopt voortijdig

Oorzaak: te lage temperatuur

  • Verhoog de temperatuur, bijvoorbeeld door het vat verplaatsen.

Oorzaak: gist niet goed gemengd met wort

  • Roer het bier door of schud het vat
  • Schenk het bier over, dit heeft de voorkeur want er komt ook meer zuurstof in het bier.

Oorzaak: het gist is van slechte kwaliteit

  • Voeg nieuw gist toe van goede kwaliteit. Bij al gedeeltelijke vergisting moet je het nieuwe gist eerst voldoende activeren door toe te voegen aan wort van hetzelfde SG.

Oorzaak: te weinig gist toegevoegd

  • Voeg meer al geactiveerd gist toe aan je wort

Oorzaak: onhygiënisch gewerkt

  • Proef het bier, smaakt het nog goed schenk het dan over en probeer nogmaals met nieuw gist. Proeft het slecht dan is het waarschijnlijk niet meer te redden.

Probleem: het SG is (veel) lager dan verwacht

Oorzaak: Meetfout

Controleer je metingen. Heb je bijvoorbeeld gecorrigeerd bij je SG-meting voor de temperatuur?

Oorzaak: verontreiniging

  • Een bacteriële infectie kan je SG verlagen. Proef het bier, gooi het weg als het slecht smaakt.