Bier Stijlen: verschil tussen versies
(→Stouts) |
|||
(7 tussenliggende versies door dezelfde gebruiker niet weergegeven) | |||
Regel 1: | Regel 1: | ||
Door de eeuwen heen heeft men vele diverse soorten bier stijlen verzonnen, deze varieren vaak in smaak en recept, hierover kort wat stukjes over enkele steilen | |||
== Bier steilen == | |||
=== | === Amber === | ||
Amber bier is vaak licht donker, rood / amber kleurig. | |||
Vaak zijn amber bieren wat zoeter en wat voller dan bijvoorbeeld een pils. | |||
Amber is vaak ook niet super sterk, denk rond de 6 procent. | |||
Een | === Barley Wine === | ||
Zie [[#Quadrupel | quadrupel]] | |||
=== Blond === | |||
Blond bieren komen vaak in twee soorten, licht blond en zwaar blond, wel zijn ze vaak een beetje goud gelig van kleur. | |||
Licht blond bier is vaak wat frisser, drinkt makkelijk weg, en is vaak een beetje fruitig of hoppig met soms een kruidig zoetje. | |||
Zwaar blond licht qua stijl vaak dichter bij de tripel, dan komt de alcohol smaak wat meer naar boven en heeft hij vaak ook wat meer 'body'. | |||
=== Bock bier === | |||
Bock bier is specifiek een seizoens bier, en is vaak onder verdeelt in twee stijlen, ''herfstbok'', en ''lentebok''. | |||
Bokbier is vaak een wat donkerder bier, meet een rood bruine kleur, het heeft wat een moutige of karamel achtige smaak. | |||
Vaak komen hier ook nog wat fruitige of juist warm zoete (kastanje/chocola) tonen bij kijken. | |||
Over het algemeen is de herfst bok wat zwaarder van karakter, waar de lentebok juist iets frisser is. | |||
=== Braggot === | |||
Bragot is een bierstijl waarbij je voor de vergisting honing toevoegd. | |||
Het bier bevat verder nog steeds mout, hop en potentieel andere bestandsdelen, dus het is geen mede, maar gebruikt dus ook honing. | |||
Omdat de honing in een braggot mee word vergist blijft er van de zoetheid van je honing niet veel meer over, maar het bloemige karakter is nog wel goed te proeven ('''tip''': koop goeie imker honing, anders loop je het risico dat je niks meer van de honing proeft) | |||
=== Dubbel === | |||
=== Heffe weizen === | |||
=== IPA === | |||
Ook wel bekend als Indian Pale Ale, | |||
=== Kriek === | |||
Een fruit bier die met Kriek Kersen gebrouwen word. | |||
=== Porters === | |||
Van oudsher een britse bier stijl, porters hebben vaak een donkere kleur en worden vaak beschreven met termen als "koffie" of "chocolade". | |||
Porters worden vaak gebrouwen met donkere of gebrande mouten die vaak die chocolade of koffie smaak met zich mee brengen | |||
Porters kunnen nog in enkele substijlen verdeeld worden: | |||
* '''Brown Porters''': zijn vaak donker met een gebalanceerde smaak. Dit bier word vaak gebrouwen met diverse donkere mouten ('brown malt', chocolade mouten, 'black malts'), gisten die fruitige tonen geven en hop met aardachtige tonen. | |||
* '''Robust Porters''': een meer amerikaanse stijl met sterker aanwezige tonen. Deze leunt meer op de zoete zware coffee of chocolade smaak, vaak gebruikt men bij deze stijl ook crystal of cara mouten, en word er een neutraler gist gebruikt. | |||
* '''Baltic Porters''': een stijl die, zoals de naam al doet vermoeden, uit de baltische staten komt. Deze stijl word vaak gelagerd, en probeert een sterk bier te maken wat minder agressief van smaak is. Hij wil wel de rookerigheid van de geroosterde mouten naar vooren brengen, maar wat vermild, deels door het fijt dat het gelagerd is. | |||
=== Quadrupel === | |||
Lekker, zwaar, soms zoet | |||
=== Stouts === | |||
Stout is een donkere bierstijl, die vaak bittere en gerookte/geroosterde mouten gebruikt. <br> | |||
Sommige stouts combineren deze bitterheid met wat zoetigheid, denk dan bijvoorbeeld aan een ''melk stout'', of een ''pastry stout''. <br> | |||
Andere steilen focussen voornamelijker op de bittere en gebrande smaak, dit zijn vaak ''droge''/''dry stouts''. <br> | |||
Verder is er, net als bij vele andere biersteilen, natuurlijk ook nog een ''imperial'' versie, de ''imperial stout'' word vooral geidentificeerd aan het hoge alcohol percentage (9% of hoger vaak wel). | |||
Stouts gebruiken vaak, naast pilsmout, '''geroosterde mouten''', die ''donkere kleur'' en ''cofee/chocolade'' achtige smaak meegeven. | |||
Hop word bij stouts voornamelijk gebruikt om een balancerende bitter toe te voegen aan de zoetigheid van je mout. <br> | |||
'''Let Op''': Afhankelijk van de temperatuur waarop je mout ''maischt'' word je eindbrouwsel natuurlijk ''zoeter'' of ''minder zoet''. | |||
=== Trippel === | |||
=== Weizen === | |||
=== Wit bier === | |||
== Andere soorten dranken == | |||
Naast bier zijn er natuurlijk ook andere soorten vergistte drankjes, hieronder kort wat informatie hierover. | |||
=== Kvass === |
Huidige versie van 11 nov 2024 om 15:41
Door de eeuwen heen heeft men vele diverse soorten bier stijlen verzonnen, deze varieren vaak in smaak en recept, hierover kort wat stukjes over enkele steilen
Bier steilen
Amber
Amber bier is vaak licht donker, rood / amber kleurig. Vaak zijn amber bieren wat zoeter en wat voller dan bijvoorbeeld een pils. Amber is vaak ook niet super sterk, denk rond de 6 procent.
Barley Wine
Zie quadrupel
Blond
Blond bieren komen vaak in twee soorten, licht blond en zwaar blond, wel zijn ze vaak een beetje goud gelig van kleur. Licht blond bier is vaak wat frisser, drinkt makkelijk weg, en is vaak een beetje fruitig of hoppig met soms een kruidig zoetje. Zwaar blond licht qua stijl vaak dichter bij de tripel, dan komt de alcohol smaak wat meer naar boven en heeft hij vaak ook wat meer 'body'.
Bock bier
Bock bier is specifiek een seizoens bier, en is vaak onder verdeelt in twee stijlen, herfstbok, en lentebok. Bokbier is vaak een wat donkerder bier, meet een rood bruine kleur, het heeft wat een moutige of karamel achtige smaak. Vaak komen hier ook nog wat fruitige of juist warm zoete (kastanje/chocola) tonen bij kijken. Over het algemeen is de herfst bok wat zwaarder van karakter, waar de lentebok juist iets frisser is.
Braggot
Bragot is een bierstijl waarbij je voor de vergisting honing toevoegd. Het bier bevat verder nog steeds mout, hop en potentieel andere bestandsdelen, dus het is geen mede, maar gebruikt dus ook honing. Omdat de honing in een braggot mee word vergist blijft er van de zoetheid van je honing niet veel meer over, maar het bloemige karakter is nog wel goed te proeven (tip: koop goeie imker honing, anders loop je het risico dat je niks meer van de honing proeft)
Dubbel
Heffe weizen
IPA
Ook wel bekend als Indian Pale Ale,
Kriek
Een fruit bier die met Kriek Kersen gebrouwen word.
Porters
Van oudsher een britse bier stijl, porters hebben vaak een donkere kleur en worden vaak beschreven met termen als "koffie" of "chocolade". Porters worden vaak gebrouwen met donkere of gebrande mouten die vaak die chocolade of koffie smaak met zich mee brengen
Porters kunnen nog in enkele substijlen verdeeld worden:
- Brown Porters: zijn vaak donker met een gebalanceerde smaak. Dit bier word vaak gebrouwen met diverse donkere mouten ('brown malt', chocolade mouten, 'black malts'), gisten die fruitige tonen geven en hop met aardachtige tonen.
- Robust Porters: een meer amerikaanse stijl met sterker aanwezige tonen. Deze leunt meer op de zoete zware coffee of chocolade smaak, vaak gebruikt men bij deze stijl ook crystal of cara mouten, en word er een neutraler gist gebruikt.
- Baltic Porters: een stijl die, zoals de naam al doet vermoeden, uit de baltische staten komt. Deze stijl word vaak gelagerd, en probeert een sterk bier te maken wat minder agressief van smaak is. Hij wil wel de rookerigheid van de geroosterde mouten naar vooren brengen, maar wat vermild, deels door het fijt dat het gelagerd is.
Quadrupel
Lekker, zwaar, soms zoet
Stouts
Stout is een donkere bierstijl, die vaak bittere en gerookte/geroosterde mouten gebruikt.
Sommige stouts combineren deze bitterheid met wat zoetigheid, denk dan bijvoorbeeld aan een melk stout, of een pastry stout.
Andere steilen focussen voornamelijker op de bittere en gebrande smaak, dit zijn vaak droge/dry stouts.
Verder is er, net als bij vele andere biersteilen, natuurlijk ook nog een imperial versie, de imperial stout word vooral geidentificeerd aan het hoge alcohol percentage (9% of hoger vaak wel).
Stouts gebruiken vaak, naast pilsmout, geroosterde mouten, die donkere kleur en cofee/chocolade achtige smaak meegeven.
Hop word bij stouts voornamelijk gebruikt om een balancerende bitter toe te voegen aan de zoetigheid van je mout.
Let Op: Afhankelijk van de temperatuur waarop je mout maischt word je eindbrouwsel natuurlijk zoeter of minder zoet.
Trippel
Weizen
Wit bier
Andere soorten dranken
Naast bier zijn er natuurlijk ook andere soorten vergistte drankjes, hieronder kort wat informatie hierover.