Activiteiten: verschil tussen versies
(2 tussenliggende versies door 2 gebruikers niet weergegeven) | |||
Regel 226: | Regel 226: | ||
*Jopen Jacobus RPA | *Jopen Jacobus RPA | ||
*De Molen Vuur en Vlam | *De Molen Vuur en Vlam | ||
* | *La Trappe Puur (van tap) | ||
*Gouverneur Dubbel | *Gouverneur Dubbel | ||
Regel 269: | Regel 269: | ||
[[Bestand:Jopenkerk.jpg|560px]] | [[Bestand:Jopenkerk.jpg|560px]] | ||
===Vet and Lazy=== | |||
Datum: 02-03-2024 | |||
De naam "Vet and Lazy" was al een tijdje aan het rondzweven als een leuke plek om eens een brouwerij uitje naar toe te doen, omdat het een leuke en zeer "bolksche" bierbrouwer zou moeten zijn, nou, dat vermoeden klopte. | |||
De Vet and Lazy brouwerij was gevestigd in een oud zwembad, waar meerdere kleine circulaire bedrijfjes zaten, dit gaf een heel interessante sfeer tijdens de rondleiding. Naast Vet and Lazy zaten er tal van andere kleine bedrijfjes in het voormalig zwembad, zoals bijvoorbeeld een bedrijf wat zwammen groeit op divers afval. | |||
Enfin, na een korte tour van het gebouw kwamen we dan aan bij de brouw setup, en ja hoor, het was heel mooi. | |||
Vet and Lazy had (als ik het mij nog goed herrinner) 2 grote brouw ketels, en 5 automatische vergistings vaten, die veel dingen aan het bier konden meten en regulieren. | |||
Verder hadden ze ook een oude tank (500 liter unit) in een koelcel die ze gebruikte om soms grote batches te vergisten. | |||
De man van Vet en Lazy heeft veel geïnteresseerde en "in depth" vragen kunnen beantwoorden van ons, en we hebben een erg leuk heen en weer over het bierbrouwen, en de diverse kut ideeën die dat vaak opbrengt gehad, zo heeft hij ons bijvoorbeeld vertelt over zijn sinaasappel raadler, waarvan je het fust ondersteboven moet bewaren omdat het anders verstopt door het pulp. | |||
Na de rondleiding hebben wij ook nog enige proefglaasjes gehad bij het bijbehorende cafe. De biertjes varieerde van prima tot heel interessant en lekker. | |||
<gallery> | |||
Vet and lazy aquarium.jpeg | Het aquarium waarin de vet and lazy brouwerij zich bevond | |||
Vet and lazy brouwerij.jpeg | De brouwerij zelf | |||
Vet and lazy tafel.jpeg | Groepsfoto in het cafe | |||
</gallery> | |||
==Overig== | ==Overig== |
Huidige versie van 2 jun 2024 om 14:00
Naast het brouwen van bier verzorgt het BBG ook andere bier gerelateerde activiteiten. Dit om de kennis over (speciaal)bier onder broeders, leerlingen en 'gewone' Bolkers te vergroten.
Proeverijen
Door middel van proeverijen kun je zelf en andere Bolkers meer bieren laten proberen. Hierdoor worden mensen (hopelijk) enthousiast, raken ze meer geïnteresseerd in bier en wordt er bij de Bolk hopelijk meer (verschillend) speciaalbier gedronken.
Mogelijke leveranciers van bier: Flink Gegist, InBev, Man van Drank, Alsem (heeft dingen die MvD niet heeft) en de Mitra (Hovenpassage).
Wat moet je regelen?
- Begroting. Kijk van te voren wat de kosten zijn, zeker bijzondere biertjes kunnen erg duur zijn. En overleg met de Barcom en Thesau van de Bolk.
- Verschillende bieren. De hoeveelheid hangt af van de alcoholpercentages en hoeveel je schenkt per persoon.
- Glazen. Er zijn een aantal proefglaasjes, maar bolle speciaalbierglazen of wijnglazen zijn ook geschikt.
- Eten. Brood om de smaak te neutraliseren en eventueel kazen of ander eten om de combinatie met bier te proeven. Voor 25 personen: 1 kg kaas, 8 droge worsten en 3 kleine Turkse broden.
- Water. Zet waterglazen en -kannen op tafel zodat mensen niet alleen maar bier drinken.
- Een lijst met de verschillende bieren, bedenk een goede volgorde (oplopend alcoholpercentage) en zorg eventueel dat mensen aantekeningen kunnen maken.
- Promo. Zonder promotie komt er niemand, zet het op facebook, overtuig mensen aan de bar en maak posters.
- Overleg met de Barcom of je overgebleven bier daarna aan de bar kunt (door)verkopen.
Trappistenproeverij
Datum: 28 november 2011.
Voor meer informatie over trappistenbieren zie deze website.
Bij de trappistenproeverij hadden we de volgende bieren (in volgorde):
- Achel blond 8
- Orval
- Westmalle tripel
- La Trappe bockbier
- Chimay blauw
- Rochefort 10
- Westvleteren 12
- Trappistenkazen
De proeverij werd gehouden aan de bar en was een groot succes met veel enthousiaste deelnemers. Dankzij het verdelen van 1 biertje onder 4 mensen waren de hoge alsoholpercentages geen probleem. Om de smaak te neutraliseren was er brood en als afsluiting lekkere kaas. De discussies aan de bar over de bieren waren leuk om te horen, de prijs van rond de €7,50 was voor de deelnemers geen probleem. Iedereen had een lijst met de bieren waarop ook aantekeningen konden worden gemaakt.
Tripelproeverij
Datum: niet doorgegaan.
Willem Jan en Emiel hadden bedacht om een tripelproeverij te organiseren. Na onderstaande bieren geproefd te hebben bleek dat er maar een paar tripels waren die lekker smaakten en uniek waren (namelijk Karmeliet en Westmalle). Daarom is besloten geen tripelproeverij te houden, maar in plaats daarvan een proeverij met Nederlandse bieren.
De geproefde tripels: Leffe, Texels, Maredsous, Westmalle, Grimbergen, Gentse, Jopen, Karmeliet, Chimay, La Trappe en Gouden Carolus.
Lentebokproeverij
Bij een vergadering met mooi weer hebben we verschillende lentebokbieren geproefd. De merken waren bekend, maar alleen Emiel wist welk bier wat was. Hieronder de resultaten van deze blinde proeverij.
Naam | Brand | Grolsch | Alfa | Hertog Jan | Gulpener |
---|---|---|---|---|---|
Kees | 5, Alfa | 3, Grolsch | 6, HJ | 7, Brand | 8, Gulpener |
Roy | 7, Gulpener | 4, Grolsch | 8, Brand | 8, Alfa | 7, Brand |
Willem Jan | 6, Brand | 5, HJ | 7, Gulpener | 7, Alfa | 6, Grolsch |
Jasper | 7, Gulpener | 5, Grolsch | 8, HJ | 7, Alfa | 4, Grolsch |
Frank | 6.9, Alfa | 6, Grolsch | 7.3, Brand | 8.1, Gulpener | 7, Grolsch |
Johan | 6.5, Alfa | 5, HJ | 7, Brand | 8, Gulpener | 8, Alfa |
Gemiddeldes | 6.4 | 4.7 | 7.2 | 7.5 | 6.7 |
Proeverij van Nederlandse bieren
Datum: woensdag 9 mei 2012.
Kosten: €4,50 p.p. en €60 budget vanuit de Bolk
Deelnemers: 29 Bolkers en 3 externen
Het idee was om verschillende soorten bier te proeven van kleine Nederlandse brouwers.
Het bestellen ging niet helemaal goed. Man van Drank leverde niet alles wat we wilden. Wees daarom op tijd met bestellen en het laten leveren (meer dan 1 week van tevoren). Uiteindelijk hebben we veel bij de Mitra gehaald, maar echt handig is dat niet.
Vanwege het grote aantal deelnemers zaten we aan tafels in de zaal. We hadden voor €7,40 aan Turkse broden en voor €31,15 verschillende kazen gehaald. Er was een formulier met de bieren voor aantekeningen, maar daar werd weinig gebruik van gemaakt. Het overgebleven bier is doorverkocht aan de bar.
Soort | Naam |
---|---|
Wit | Jopen Adriaan |
Blond | Gouverneur Blond |
Weizen | Texelse Skuumkoppe |
Dubbel | Gerardus Wittems Dubbel |
IPA | De Eem Tasty Lady |
Tripel | Hertog Jan Tripel |
Quadrupel | La Trappe Quadrupel |
Stout | Jopen extra stout |
Proeverij van Duitse bieren
Datum: donderdag 10 januari 2013.
Kosten: €3,50 p.p. en weinig budget vanuit de Bolk.
Deelnemers: 27 personen
Een gedeelte van het bier is in Duitsland gekocht en zelf meegenomen. De rest is gekocht bij Flink Gegist en het pils bij de C1000. Er is voor €30 aan kaas (1,4 kg)en worst (0,48 kg) gekocht bij Verkade & Jacques en 2 grote en 2 kleine broden bij de Turk (€4,50). Brood was een goede hoeveelheid. Er was iets te veel kaas en te weinig worst.
Soort | Naam |
---|---|
Kölsch | Früh Kölsch |
Biermischgetrank | Radler, Bastard, ed. |
Pils | Warsteiner Premium Verum |
Alt | Hövels original |
Hefe Weizen | Erdinger Weissbier |
Dunkel | Krombacher Dunkel |
Hefe Weizen | Franziskaner Royal edition 2 |
Doppelbock | Weihenstephaner Korbinian |
Schwarzbier | Köstritzer Schwarzbier |
Proeverij Bolksch Bierbrouwersgilde
Datum: dinsdag 19 maart 2013.
Kosten: €1,50 per biertje.
Deze avond konden geïnteresseerde Bolkers een Bruine Banaan of Bruisend Blondje proeven van het Gilde. De verkoop vond plaats achter in de zaal. Na het betalen van kurkgeld kon dan het biertje genuttigd worden bij de bar. Alle 24 Bruisende Blondjes werden verkocht en 13 (B'vo) Bruine Banaantjes. Het was gezellig en de opbrengsten zijn gedoneerd aan het Gilde.
Zomerbierproeverij
Datum: woensdag 29 mei 2013.
Europese bieren proeverij
Datum: 12 mei 2014.
Kosten: €2 pp en €175 sponsoring van Aegee
Deelnemers: 50
De proeverij werd georganiseerd in het kader van de Week van Europa. Een idee van Aegee om meer aandacht te krijgen voor de Europese verkiezingen. Er waren veel externen en de quiz tijdens de proeverij was leuk. Chocolade combineerde erg goed met de Nogne O
Soort | Naam |
---|---|
Tsjechisch Pils | Budweiser Original |
Wit | Hoegaarden wit |
Weizen | Schneider Weisse tap 7 |
Ale | Sunburst classic golden ale |
Red ale | Brewdog 5 a.m. Saint |
Porter | Nogne O |
Proeverij thema: Gist
Datum: 30-09-2014
Kosten: €4 pp, ongeveer €10 Bolkbijdrage
Deelnemers: 25
Het thema gist kwam niet helemaal goed uit de verf, maar was voor mij (Emiel) wel een goede leidraad om bieren te kiezen. Eigenlijk is het tijdens de proeverij te druk voor 1 persoon, zorg dat je met zijn tweeën bent. Voor 25 personen is 1 kg kaas, 8 droge worsten (Huls) en 3 kleine Turkse broden genoeg. De porter was heel erg lekker. De kriek werd door velen als bijzonder ervaren, maar moet eigenlijk nog 10 jaar rijpen. Deze keer een proeverij met bieren met weinig alcohol (sterkste waarschijnlijk de BBG tripel tussen de 7 en 8%) en dat beviel erg goed.
Soort | Naam |
---|---|
Dortmunder | Weihenstephaner Original |
Saison | Dupont Saison |
Blond | Orval |
Tripel | BBG Tripel |
Kriek | Boon Oude kriek 2012 |
Porter | Fullers London Porter |
Bierentochten
Tegen het einde van 2014 is het idee ontstaan om een proeverij in een wat meer informele sfeer (i.e. aan de bar) te organiseren. Achter de bar wordt een soort strippenkaart verkocht, welke recht geeft op een aantal speciaal geselecteerde speciaalbieren. De strippenkaart geeft wat korting in vergelijking met wanneer je alle biertjes los zou kopen. De eerste editie was een groot succes, dus werd besloten dit vaker te doen. Wat moet je doen aan voorbereiding?
- Bedenk een thema en selecteer een aantal speciaalbieren. Afhankelijk van het alcoholpercentage van de speciaalbieren zou ik niet meer dan 6 speciaalbieren selecteren.
- Overleg met de BarCom of deze speciaalbieren besteld kunnen worden en probeer samen een leuke korting te verzinnen.
- Promotie! Zorg dat iedereen van de bierentocht weet door middel van posters, Facebook, mensen aanspreken, Bolksche Courant etc.
- Maak een stempelkaart of iets anders waarop je duidelijk kunt aftekenen welke speciaalbieren iemand al heeft gehad.
- Zorg voor twee barmensen die ook iets leuks kunnen vertellen over elk van de speciaalbieren.
- Een hapje erbij wordt ook gewaardeerd. Maak hiervoor wel een begroting en stuur deze op naar de Thesaurier.
Hollandse Bierentocht
Datum: 10-12-2014
Kosten: €8,- voor 5 speciaalbieren
Deelnemers: een stuk of 16
Speciaalbieren:
- La Trappe Isid'or
- Jopen Jacobus RPA
- De Molen Vuur en Vlam
- La Trappe Puur (van tap)
- Gouverneur Dubbel
De opkomst was goed; het experiment geslaagd. Volgende keer wel met hapjes.
Belgische Bierentocht
Datum: 29-04-2015
Kosten: €8,- voor 5 speciaalbieren
Deelnemers: een stuk of 11
Speciaalbieren:
- Gentse Strop
- Witkap Stimulo
- Gouden Carolus Hopsinjoor
- Verboden Vrucht
- Schelde Hopruiter
Deze keer hadden we wat Turks brood en kaas, dit werd gewaardeerd. De opkomst viel helaas wat tegen. Waarschijnlijk komt dat deels omdat er heel veel activiteiten waren in die periode. Daarnaast had de promo ook wat eerder gemogen.
Uitjes naar brouwerijen
Koperen Kat
Datum: zaterdag 19 mei 2012.
Naar aanleiding van de week van het Nederlandse Bier en de Brouwerijdagen stelde de Koperen Kat zijn deuren open. De Koperen Kat is een in 2011 opgerichte brouwerij in Delft die nog in de opstartfase is net zoals het BBG. Een mooie gelegenheid dus om een bezoekje te brengen. We hebben twee verschillende biertjes mogen proeven: de Blonde Anouk en het Lindebier.
Verder hebben we een kijkje in de keuken genomen. Ze brouwden op het moment met een automatische brouwketel van 20 liter. Ze waren hier niet tevreden over aangezien deze het beslag niet roert. Voor de gisting en rijping experimenteerde ze met cylindroconische gistingstanken van 50 liter. Eerste ervaringen hiermee waren positief, omdat je bijvoorbeeld het gist eenvoudigweg eruit kunt tappen aan de onderkant. Een andere recente verbetering die ze doorgevoerd hadden was het gebruik van vers gist dat ze kregen van een andere brouwerij in plaats van gedroogde korrelgist zoals wij die ook gebruiken. Dit zou een betere smaak moeten opleveren.
Voor meer informatie en foto's waar wij ook op staan: [1]
Texels
Datum: 15-11-2014
Tijdens het raadsweekend van 2014, waarbij ook niet-raadsleden welkom waren, zijn we op bezoek geweest bij de Texels brouwerij. [...]
Jopenkerk
Datum: 22-02-2015
Uit het blad 'Spoor' hadden we een aantal kortingsbonnen verzameld en zijn toen naar de Jopenkerk in Haarlem gegaan. Helaas bleek een rondleiding door de brouwerij (op die dag) niet mogelijk. Wel hebben we daar kunnen genieten van een aantal heerlijke bieren van Jopen.
Vet and Lazy
Datum: 02-03-2024
De naam "Vet and Lazy" was al een tijdje aan het rondzweven als een leuke plek om eens een brouwerij uitje naar toe te doen, omdat het een leuke en zeer "bolksche" bierbrouwer zou moeten zijn, nou, dat vermoeden klopte.
De Vet and Lazy brouwerij was gevestigd in een oud zwembad, waar meerdere kleine circulaire bedrijfjes zaten, dit gaf een heel interessante sfeer tijdens de rondleiding. Naast Vet and Lazy zaten er tal van andere kleine bedrijfjes in het voormalig zwembad, zoals bijvoorbeeld een bedrijf wat zwammen groeit op divers afval.
Enfin, na een korte tour van het gebouw kwamen we dan aan bij de brouw setup, en ja hoor, het was heel mooi. Vet and Lazy had (als ik het mij nog goed herrinner) 2 grote brouw ketels, en 5 automatische vergistings vaten, die veel dingen aan het bier konden meten en regulieren. Verder hadden ze ook een oude tank (500 liter unit) in een koelcel die ze gebruikte om soms grote batches te vergisten.
De man van Vet en Lazy heeft veel geïnteresseerde en "in depth" vragen kunnen beantwoorden van ons, en we hebben een erg leuk heen en weer over het bierbrouwen, en de diverse kut ideeën die dat vaak opbrengt gehad, zo heeft hij ons bijvoorbeeld vertelt over zijn sinaasappel raadler, waarvan je het fust ondersteboven moet bewaren omdat het anders verstopt door het pulp.
Na de rondleiding hebben wij ook nog enige proefglaasjes gehad bij het bijbehorende cafe. De biertjes varieerde van prima tot heel interessant en lekker.
Overig
Andere activiteiten die net per se onder een van voorgaande noemers vallen.
Raadsweekend 2014
De Raad had eind 2014 een weekend gepland. Hierbij waren ook niet-raadsleden welkom. We zaten in een huisje op Texel. Na voldoende bier meegenomen en ingeslagen te hebben, hebben we er een gezellig weekend van gemaakt. We hebben spelletjes gespeeld (Koehandel, blufdobbelen), zijn naar de Texels brouwerij geweest en hebben de intocht van Sinterklaas gezien. Roy had bier met 70% alcohol mee. Dat was niet lekker.
Brouwworkshop
Staat in de planning. Hierbij willen we de stappen van het bier brouwen interactief uitleggen aan geïnteresseerde Bolkers.