Bijdragen van Kees
Uit Bolksch Bierbrouwersgilde
- 17 dec 2014 22:36 wijz gesch +877 N Pagina:Brouwkunde.djvu/67 →Onbewerkt: Nieuwe pagina aangemaakt met 'op eenige weinige zaken, die van de Gerſt worden gemaakt, te laten volgen. Schoon de Gerſt grooter en kleinder valt, naar de verſcheidenheid van het Land daa...' laatste wijziging
- 17 dec 2014 22:31 wijz gesch +5 k Pagina:Brouwkunde.djvu/66 laatste wijziging
- 17 dec 2014 22:31 wijz gesch +911 N Pagina:Brouwkunde.djvu/66 →Onbewerkt: Nieuwe pagina aangemaakt met ' <p> De aardt en de natuur van het Bier zal men die wel kennen, zoo dient men eenigzints deszelfs hoofdſtoffen, daar het van wordt te zaam geſtelt, kundig te...'
- 17 dec 2014 22:26 wijz gesch +915 N Pagina:Brouwkunde.djvu/65 →Onbewerkt: Nieuwe pagina aangemaakt met 'door het verachten van den Gerſtenwyn dien van Druiven gemaakt bet te doen afſteken, en buiten kyf zou de Schimpdichter, om deze rede, noch hatelyker hoedanigh...' laatste wijziging
- 17 dec 2014 22:22 wijz gesch +900 N Pagina:Brouwkunde.djvu/64 →Onbewerkt: Nieuwe pagina aangemaakt met 'Gerſt wierden gemaakt, welke men in plaats van Wyn gebruikte; dit getuigt ''Diodorus Siculus Lib. I.'' alwaar hy onder anderen zegt, dat ter plaatſe daar de Wy...' laatste wijziging
- 17 dec 2014 22:18 wijz gesch +844 N Pagina:Brouwkunde.djvu/63 →Onbewerkt: Nieuwe pagina aangemaakt met ' <center> <span style="font-size:x-large">IX. HOOFDDEEL.</span> <span style="font-size:large"> Korte beſchryving van het Bier, deszelfs aart en krachten, en welk...'
- 4 dec 2014 15:30 wijz gesch −1 Pagina:Brouwkunde.djvu/128 laatste wijziging
- 4 dec 2014 15:27 wijz gesch +1.791 N Pagina:Brouwkunde.djvu/128 →Onbewerkt: Nieuwe pagina aangemaakt met ' <center> <span style="font-size:large"> <span style="font-size:x-large">BLADWYZER</span><br> DER<br> <span style="font-size:x-large">HOOFDZAKEN</span><br> In dit...'
- 4 dec 2014 15:01 wijz gesch +728 N Pagina:Brouwkunde.djvu/127 →Onbewerkt: Nieuwe pagina aangemaakt met '# Al dat tot het brouwen van Bier wordt gebruikt, moet wel gereinigt zyn. # Het Water, daar men mede beſlaat, moet noch te beet, noch te kout zyn. # Het Mout moet...'
- 4 dec 2014 14:56 wijz gesch +13 N Pagina:Brouwkunde.djvu/3 →Geen tekst laatste wijziging
- 4 dec 2014 14:55 wijz gesch 0 Pagina:Brouwkunde.djvu/59 →Geen tekst laatste wijziging
- 4 dec 2014 14:55 wijz gesch +13 N Pagina:Brouwkunde.djvu/59 →Onbewerkt: Nieuwe pagina aangemaakt met ''
- 4 dec 2014 14:54 wijz gesch +877 N Pagina:Brouwkunde.djvu/62 →Onbewerkt: Nieuwe pagina aangemaakt met 'maar meeſt altyd zuur worden. Om zuurachtig Bier te verbeteren, doet men op het zelve eenige ponden geſtooten ''Bolus Armena'', wanneer men het zoo lang laat legg...'
- 4 dec 2014 14:50 wijz gesch +898 N Pagina:Brouwkunde.djvu/61 →Onbewerkt: Nieuwe pagina aangemaakt met 'is by gedaan; dit Bier loopt gevaar van zuur te zullen worden, zoo het niet by tyds word verbetert, het een geſchied met eenige handen vol beſte ''Hopbellen'' en...' laatste wijziging
- 4 dec 2014 14:46 wijz gesch +915 N Pagina:Brouwkunde.djvu/60 →Onbewerkt: Nieuwe pagina aangemaakt met 'dan eens getoont hebbe, datgene komt te verliezen, het geen het goed moet houden. Dit Bier nu zoo geeſtryk niet zynde, en voor de tweedemaal in fermentatie komende...' laatste wijziging
- 4 dec 2014 14:42 wijz gesch +806 N Pagina:Brouwkunde.djvu/58 →Onbewerkt: Nieuwe pagina aangemaakt met ' <p>Nog zyn’er die het Bier ſchoon maken met ''Slym van Spekwortel'', als ook met zuiver zand, dog van al de genoemde bereidzels is dat van ''Viſchlym'' gemaakt...'
- 4 dec 2014 14:37 wijz gesch +832 N Pagina:Brouwkunde.djvu/57 →Onbewerkt: Nieuwe pagina aangemaakt met 'die by dit ''Bereidzel'' een kan of meer ''Brandewyn'' of ''Moutwyn'' doen: Het wordt als de vorige bereidzels gebruikt. ''Gummi Arabicum'', waaruit deze Gom druip...'
- 4 dec 2014 14:33 wijz gesch +894 N Pagina:Brouwkunde.djvu/56 →Onbewerkt: Nieuwe pagina aangemaakt met 'een vat of voeder word gedaan, en wel doorgeſlagen. Men wil dat dit ''Bereidzel'' het Bier langſaam maar Cryſtal ſchoon doet ſtryken, indien het op Bier word g...' laatste wijziging
- 4 dec 2014 14:29 wijz gesch +900 N Pagina:Brouwkunde.djvu/55 →Onbewerkt: Nieuwe pagina aangemaakt met 'kruiken wel bewaart, en om het Bier mede te bereiden, gebruikt. ''Decoctie van Galnoten'': Dezelve word dus gemaakt; men neemt drie pond geſtooten ''blaauwe Galno...' laatste wijziging
- 4 dec 2014 14:23 wijz gesch +866 N Pagina:Brouwkunde.djvu/54 →Onbewerkt: Nieuwe pagina aangemaakt met 'Wyn, hoe goed die zyn mag, zullen nog het oog nog de ſmaak voldoen, indienze niet doorſchynend klaar en zonder droezem bezet zyn; zoo heeft men, voorlangen tyd, m...' laatste wijziging
- 4 dec 2014 14:18 wijz gesch +821 N Pagina:Brouwkunde.djvu/53 →Onbewerkt: Nieuwe pagina aangemaakt met ' <p> Daar zyn’er, die op het Bier, dat zy willen bewaren, eenige handen ''beſte Tarw'', eenige ponden ''Ongel'', of eenige ''Eijeren'' doen; dan 't is te verwon...'
- 4 dec 2014 14:05 wijz gesch +846 N Pagina:Brouwkunde.djvu/52 →Onbewerkt: Nieuwe pagina aangemaakt met 'en de Fermentatie met zoodanig een geweldt geſchiedt, dat het Bier daar door van zyne fyne vlugge zout en oliedeelen word berooft, welke het goed moeten maken en h...'
- 4 dec 2014 14:02 wijz gesch +815 N Pagina:Brouwkunde.djvu/51 →Onbewerkt: Nieuwe pagina aangemaakt met ' <center> <span style="font-size:x-large">VI. HOOFDDEEL.</span> <span style="font-size:large"> Op wat wys het Bier beſt kan bewaart worden. </span> </center> <s...' laatste wijziging
- 4 dec 2014 13:57 wijz gesch +872 N Pagina:Brouwkunde.djvu/50 →Onbewerkt: Nieuwe pagina aangemaakt met 'vyf laatſtgenoemde maanden bereidt, en ‘t is te verwonderen, dat bier, in gemelden tydt gebrouwen, langer dan vier dagen goed blyve, zoo dat het een mondigen ſm...'
- 4 dec 2014 13:54 wijz gesch 0 Pagina:Brouwkunde.djvu/41 →Proefgelezen
- 4 dec 2014 13:53 wijz gesch 0 Pagina:Brouwkunde.djvu/40 →Proefgelezen laatste wijziging
- 4 dec 2014 13:51 wijz gesch 0 Pagina:Brouwkunde.djvu/39 →Proefgelezen laatste wijziging
- 4 dec 2014 13:50 wijz gesch 0 Pagina:Brouwkunde.djvu/38 →Proefgelezen laatste wijziging
- 4 dec 2014 13:48 wijz gesch 0 Pagina:Brouwkunde.djvu/37 →Proefgelezen laatste wijziging
- 4 dec 2014 13:45 wijz gesch −1 Pagina:Brouwkunde.djvu/36 →Proefgelezen laatste wijziging
- 4 dec 2014 13:43 wijz gesch 0 Pagina:Brouwkunde.djvu/35 →Proefgelezen
- 4 dec 2014 13:42 wijz gesch +1 Pagina:Brouwkunde.djvu/34 →Proefgelezen laatste wijziging
- 4 dec 2014 13:39 wijz gesch +2 Pagina:Brouwkunde.djvu/33 →Proefgelezen laatste wijziging
- 4 dec 2014 13:37 wijz gesch 0 Pagina:Brouwkunde.djvu/32 →Proefgelezen laatste wijziging
- 4 dec 2014 13:35 wijz gesch −2 Pagina:Brouwkunde.djvu/31 →Proefgelezen laatste wijziging
- 4 dec 2014 13:33 wijz gesch +2 Pagina:Brouwkunde.djvu/30 →Proefgelezen laatste wijziging
- 4 dec 2014 13:31 wijz gesch +2 Pagina:Brouwkunde.djvu/29 →Proefgelezen laatste wijziging
- 2 dec 2014 22:43 wijz gesch +1 Pagina:Brouwkunde.djvu/44 laatste wijziging
- 2 dec 2014 22:43 wijz gesch +1 Pagina:Brouwkunde.djvu/43
- 2 dec 2014 22:42 wijz gesch +9 Pagina:Brouwkunde.djvu/40
- 2 dec 2014 22:41 wijz gesch −9 Pagina:Brouwkunde.djvu/40
- 2 dec 2014 22:41 wijz gesch +1 Pagina:Brouwkunde.djvu/40
- 2 dec 2014 22:40 wijz gesch −9 Pagina:Brouwkunde.djvu/39
- 2 dec 2014 22:38 wijz gesch +9 Pagina:Brouwkunde.djvu/39
- 2 dec 2014 22:37 wijz gesch +9 Pagina:Brouwkunde.djvu/40
- 2 dec 2014 22:36 wijz gesch +9 Pagina:Brouwkunde.djvu/39
- 2 dec 2014 22:34 wijz gesch +1 Pagina:Brouwkunde.djvu/29
- 2 dec 2014 22:34 wijz gesch +1 Pagina:Brouwkunde.djvu/33
- 2 dec 2014 22:30 wijz gesch +5 Pagina:Brouwkunde.djvu/28 →Proefgelezen
- 2 dec 2014 22:27 wijz gesch 0 Pagina:Brouwkunde.djvu/27 →Proefgelezen laatste wijziging
- 2 dec 2014 22:24 wijz gesch 0 Pagina:Brouwkunde.djvu/26 →Proefgelezen laatste wijziging
- 2 dec 2014 22:22 wijz gesch +2 Pagina:Brouwkunde.djvu/25 →Proefgelezen laatste wijziging
- 2 dec 2014 22:19 wijz gesch 0 Pagina:Brouwkunde.djvu/24 →Proefgelezen laatste wijziging
- 2 dec 2014 22:16 wijz gesch +9 Pagina:Brouwkunde.djvu/23 →Proefgelezen laatste wijziging
- 2 dec 2014 22:12 wijz gesch +2 Pagina:Brouwkunde.djvu/22 →Proefgelezen
- 2 dec 2014 22:09 wijz gesch +8 Pagina:Brouwkunde.djvu/21 →Proefgelezen
- 2 dec 2014 22:06 wijz gesch +12 Pagina:Brouwkunde.djvu/20 →Proefgelezen
- 2 dec 2014 22:00 wijz gesch +5 Pagina:Brouwkunde.djvu/19 →Proefgelezen
- 2 dec 2014 21:56 wijz gesch +765 N Pagina:Brouwkunde.djvu/49 →Onbewerkt: Nieuwe pagina aangemaakt met 'met wat Suiker vermengt, in het geil doen. <center> <span style="font-size:x-large">V. HOOFDDEEL.</span> <span style="font-size:large"> Welk een tydt des jaars...'
- 2 dec 2014 21:51 wijz gesch +837 N Pagina:Brouwkunde.djvu/48 →Onbewerkt: Nieuwe pagina aangemaakt met 'als daar zyn de ''Scarley'', ''Baſilicum'', ''Meliſſa'' en ''Mentha'', beter na dat het Bier heeft gekookt, by hetzelve worde gedaan; opdat ze te minder van hun...' laatste wijziging
- 2 dec 2014 21:46 wijz gesch +938 N Pagina:Brouwkunde.djvu/47 →Onbewerkt: Nieuwe pagina aangemaakt met 'glinſterende, en, in den mond genomen, aangenaam en zoet van ſmaak zyn, dit niet zynde is het aangebrant en van een ſlegt gebruik. Het ''Zoethout'', ''Dulcis Ra...' laatste wijziging
- 2 dec 2014 21:40 wijz gesch +896 N Pagina:Brouwkunde.djvu/46 →Onbewerkt: Nieuwe pagina aangemaakt met 'heeft het een zeer zware reuk, maar wel gedroogt, een zoete aangename reuk en ſmaak. Dingen die matig warm zyn, en van ſommigen eenigzints verkoelende worden gea...' laatste wijziging
- 2 dec 2014 21:32 wijz gesch +766 N Pagina:Brouwkunde.djvu/45 →Onbewerkt: Nieuwe pagina aangemaakt met 'ſterk, en aangenaam van reuk en ſmaak. De ''Scarley''. Zie bier van breeder in het negende Hoofddeel. De ''Orangieappelſchellen'', deze zyn overgenoeg bekent;...' laatste wijziging
- 2 dec 2014 21:27 wijz gesch +878 N Pagina:Brouwkunde.djvu/44 →Onbewerkt: Nieuwe pagina aangemaakt met '<p> De ''Cardamomum minus'', deze vrugt, waarin het zaad is beſloten, word uit ''Java'', ''Sumatra'', ''Canabor'', en ''Ceilon'' tot ons gebragt, zy is welriekend...'
- 2 dec 2014 21:22 wijz gesch +885 N Pagina:Brouwkunde.djvu/43 →Onbewerkt: Nieuwe pagina aangemaakt met '<p> Onder de heete tel ik de ''Galanga minor'', zynde een wortel welke uit China tot ons gebragt wordt; by de Chineezen wordt ze ''Lavandoa'' genaamt; zy is eenigzi...'
- 2 dec 2014 21:17 wijz gesch +896 N Pagina:Brouwkunde.djvu/42 →Onbewerkt: Nieuwe pagina aangemaakt met 'en daar door die een byzonderen ſmaak geeft, behalven dat eenige Spyzen, door de bereiding, eenen geheel anderen aart en natuur krygen, dan zy te vooren hadden; ev...'
- 2 dec 2014 21:14 wijz gesch +802 N Pagina:Brouwkunde.djvu/41 →Onbewerkt: Nieuwe pagina aangemaakt met 'te keuren is, alzoo het zuur, dat in deze vrugten is, het koper aandoet, waar door iets van het koper in het bier overgaat, dat men ligtelyk in den ſmaak gewaar wo...'
- 2 dec 2014 21:08 wijz gesch +915 N Pagina:Brouwkunde.djvu/40 →Onbewerkt: Nieuwe pagina aangemaakt met 'Nog zou ik verſcheide ſoorten van bieren hier by kunnen voegen, als ''Joopen'', ''Mom'', ''Hond'', ''Garlebiſch'', ''Knieſenak'', en veel andere; maar waar zou...'
- 2 dec 2014 21:03 wijz gesch +853 N Pagina:Brouwkunde.djvu/39 →Onbewerkt: Nieuwe pagina aangemaakt met '''Bruinzoet bier'' wordt gemeenelyk met Gelderſche hop matig gezouten, maar zeer lang gekookt, de meeſten brouwen by dit bier boekweit of haver; ook zyn’er die...'
- 2 dec 2014 20:57 wijz gesch +13 Pagina:Brouwkunde.djvu/38
- 2 dec 2014 20:45 wijz gesch +1.139 N Pagina:Brouwkunde.djvu/38 →Onbewerkt: Nieuwe pagina aangemaakt met 'geſchiede, zoo zou nogtans het lang koken het gebrek van graan en water eenigzints kunnen bedekken. ''Luikſch bier'' wordt met Luikſche hop gezouten en matig g...'
- 2 dec 2014 20:26 wijz gesch +929 N Pagina:Brouwkunde.djvu/37 →Onbewerkt: Nieuwe pagina aangemaakt met 'kleur, en veel minder hot gebruik van zoodanige ''Mol'' voldoen. De kleur en den aangenamen verfriſſchenden ſmaak, welken de ''Mol'' heeft, moet niet door een ''...'
- 2 dec 2014 20:20 wijz gesch +925 N Pagina:Brouwkunde.djvu/36 →Onbewerkt: Nieuwe pagina aangemaakt met 'gegeven, als daar zyn ''Mol'', ''Luikſch'' ''Bruinbzitter'', ''Bruinzoet'', ''Bredaas'', ''Azynbier'', en meer andere bieren. ''Mol'', is een ſoort van bier, met...'
- 2 dec 2014 20:15 wijz gesch +850 N Pagina:Brouwkunde.djvu/35 →Onbewerkt: Nieuwe pagina aangemaakt met 'dikſt, en loopen aan de twee einden ſcheuins af. De vaten, op de ſtellingen gelegt zynde, zet men daar vlooten onder, waarin de geſt word gevangen: de geſt afg...'
- 29 nov 2014 22:16 wijz gesch +9 Pagina:Brouwkunde.djvu/18 →Proefgelezen
- 29 nov 2014 22:12 wijz gesch +14 Pagina:Brouwkunde.djvu/17 →Proefgelezen laatste wijziging
- 29 nov 2014 22:08 wijz gesch −1 Pagina:Brouwkunde.djvu/16 →Proefgelezen laatste wijziging
- 29 nov 2014 22:06 wijz gesch +1 Pagina:Brouwkunde.djvu/15 →Proefgelezen
- 29 nov 2014 22:05 wijz gesch +1 Pagina:Brouwkunde.djvu/14 →Proefgelezen
- 29 nov 2014 22:04 wijz gesch +1 Pagina:Brouwkunde.djvu/13 →Proefgelezen
- 29 nov 2014 22:02 wijz gesch +1 Pagina:Brouwkunde.djvu/12 →Proefgelezen
- 29 nov 2014 22:00 wijz gesch +5 Pagina:Brouwkunde.djvu/11 →Proefgelezen laatste wijziging
- 29 nov 2014 21:58 wijz gesch −2 Pagina:Brouwkunde.djvu/10
- 29 nov 2014 21:57 wijz gesch +5 Pagina:Brouwkunde.djvu/10 →Proefgelezen
- 29 nov 2014 21:53 wijz gesch 0 Pagina:Brouwkunde.djvu/9 →Proefgelezen
- 29 nov 2014 21:52 wijz gesch 0 Pagina:Brouwkunde.djvu/8 →Proefgelezen laatste wijziging
- 29 nov 2014 21:50 wijz gesch 0 Pagina:Brouwkunde.djvu/7 →Proefgelezen laatste wijziging
- 29 nov 2014 21:47 wijz gesch 0 Pagina:Brouwkunde.djvu/6 →Proefgelezen
- 29 nov 2014 21:46 wijz gesch 0 Pagina:Brouwkunde.djvu/5 →Proefgelezen
- 29 nov 2014 21:45 wijz gesch +1 Pagina:Brouwkunde.djvu/4 →Proefgelezen
- 29 nov 2014 21:44 wijz gesch 0 Pagina:Brouwkunde.djvu/2 →Proefgelezen
- 29 nov 2014 20:31 wijz gesch +923 N Pagina:Brouwkunde.djvu/34 →Onbewerkt: Nieuwe pagina aangemaakt met '''gulden bier'' in de kuip heeft, en men wil daar van maken ''zes'', ''vier'' en ''drie gulden bier'', moet men het met den dun aanbrouwen. By voorbeeld, men heeft...'
- 29 nov 2014 20:24 wijz gesch +1.112 N Pagina:Brouwkunde.djvu/33 →Onbewerkt: Nieuwe pagina aangemaakt met 'in de ''Geilkuip gebragt, als dan mengt men zoo veel verſche ''geſt'' daar onder, als men nodig oordeelt; dit gedaan zynde laat men her zoo lang ſtaan tot dat he...'
- 29 nov 2014 20:14 wijz gesch +905 N Pagina:Brouwkunde.djvu/32 →Onbewerkt: Nieuwe pagina aangemaakt met 'Eer nu den Hoppert wordt geloſt laat men gemeenelyk, voor de derdemaal, kokent water in de werkkuip loopen, en men beärbeit het meel als in de vorige reizen; dan...'
- 29 nov 2014 20:10 wijz gesch +897 N Pagina:Brouwkunde.djvu/31 →Onbewerkt: Nieuwe pagina aangemaakt met 'zal blyken. Wanneer dit bier, dat men ''Hoppert'' noemt, gekookt is, pompt men het op den ''losbak''. Men moet weten dat in den onderbak van de werkkuip, en in de k...'
- 29 nov 2014 20:05 wijz gesch +927 N Pagina:Brouwkunde.djvu/30 →Onbewerkt: Nieuwe pagina aangemaakt met 'het meel, beſlagen zynde, wagt men tot het water koke, wanneer men zoo veel by het beſlag laat loopen, als men noodig oordeelt, terwyl intuſſen eenige, met roer...'
- 29 nov 2014 20:01 wijz gesch +1 k Pagina:Brouwkunde.djvu/29
- 29 nov 2014 20:01 wijz gesch +798 N Pagina:Brouwkunde.djvu/29 →Onbewerkt: Nieuwe pagina aangemaakt met '<center> <span style="font-size:large"> <span style="font-size:x-large">II. HOOFDDEEL.</span><br> VAN HET<br> <span style="font-size:xx-large">BROUWEN</span><br> IN...'
- 29 nov 2014 20:00 wijz gesch +1 k Pagina:Brouwkunde.djvu/16
- 29 nov 2014 18:44 wijz gesch +689 N Pagina:Brouwkunde.djvu/28 →Onbewerkt: Nieuwe pagina aangemaakt met 'daar het zeker een ''Scheikunſtig werk'' is, waarin niet weinig te onderzoeken en waar te nemen is. Dat het brouwen een ſcheikunſtig werk is, blykt hier uit, dat...'