Bijdragen van Kees
Uit Bolksch Bierbrouwersgilde
- 30 sep 2015 14:41 wijz gesch +982 N Pagina:Brouwkunde.djvu/88 →Onbewerkt: Nieuwe pagina aangemaakt met 'even als ware het op het aldernauwkeurigſt door een lekſteen geloopen. En zeid ''Sennertus Lib 4. Inſtit. Cap. 4. part. 1. Optima illa eſt aqua quae & viſu, gu...' laatste wijziging
- 30 sep 2015 14:32 wijz gesch +932 N Pagina:Brouwkunde.djvu/87 →Onbewerkt: Nieuwe pagina aangemaakt met 'leven, zich daar in ontlaſten, dat doode krengen en andere onnuttigheden, die op de oevers der rivieren liggende, door ſtorm en vloed in dezelven worden opgenom...' laatste wijziging
- 30 sep 2015 14:13 wijz gesch +15 Pagina:Brouwkunde.djvu/85 laatste wijziging
- 30 sep 2015 14:13 wijz gesch −4 Pagina:Brouwkunde.djvu/86 laatste wijziging
- 30 sep 2015 14:12 wijz gesch −1 Pagina:Brouwkunde.djvu/82 laatste wijziging
- 30 sep 2015 14:11 wijz gesch +16 Pagina:Brouwkunde.djvu/82
- 30 sep 2015 14:10 wijz gesch −9 Pagina:Brouwkunde.djvu/83 laatste wijziging
- 30 sep 2015 14:10 wijz gesch +15 Pagina:Brouwkunde.djvu/73 laatste wijziging
- 30 sep 2015 14:09 wijz gesch −9 Pagina:Brouwkunde.djvu/74 laatste wijziging
- 30 sep 2015 14:08 wijz gesch +15 Pagina:Brouwkunde.djvu/68 laatste wijziging
- 30 sep 2015 14:08 wijz gesch −5 Pagina:Brouwkunde.djvu/69
- 30 sep 2015 14:06 wijz gesch +15 Pagina:Brouwkunde.djvu/28
- 30 sep 2015 14:03 wijz gesch +15 Pagina:Brouwkunde.djvu/19 laatste wijziging
- 30 sep 2015 14:02 wijz gesch −9 Pagina:Brouwkunde.djvu/20 laatste wijziging
- 30 sep 2015 14:02 wijz gesch +15 Pagina:Brouwkunde.djvu/21 laatste wijziging
- 30 sep 2015 14:01 wijz gesch +6 Pagina:Brouwkunde.djvu/22 laatste wijziging
- 30 sep 2015 14:01 wijz gesch −9 Pagina:Brouwkunde.djvu/21
- 30 sep 2015 14:01 wijz gesch +15 Pagina:Brouwkunde.djvu/20
- 30 sep 2015 14:00 wijz gesch −9 Pagina:Brouwkunde.djvu/19
- 30 sep 2015 14:00 wijz gesch +15 Pagina:Brouwkunde.djvu/18 laatste wijziging
- 30 sep 2015 13:50 wijz gesch +1 Pagina:Brouwkunde.djvu/79
- 30 sep 2015 13:49 wijz gesch +14 Pagina:Brouwkunde.djvu/79
- 30 sep 2015 13:49 wijz gesch +27 Pagina:Brouwkunde.djvu/78
- 30 sep 2015 13:41 wijz gesch +945 N Pagina:Brouwkunde.djvu/86 →Onbewerkt: Nieuwe pagina aangemaakt met '<p> Het ''Revierwater'' komt het naaſte aan het ''Fonteinwater'': Tuſſchen deze wateren is voornamentlyk dit onderſcheit. 1. Dat het Fonteinwater veel a1 door...'
- 30 sep 2015 13:37 wijz gesch +844 N Pagina:Brouwkunde.djvu/85 →Onbewerkt: Nieuwe pagina aangemaakt met 'uitleveren, terwyl andere Fonteinen, water, dat het lichaam zeer ſchadelyk is, behouden: Noch vindmen ''Fonteinwater'' dat een ſteenmakende kracht heeft. Het '...'
- 30 sep 2015 13:32 wijz gesch +889 N Pagina:Brouwkunde.djvu/84 →Onbewerkt: Nieuwe pagina aangemaakt met 'verſchilt zeer van den anderen. Het ''Regenwater'' dat in het begin van de Lente en in het laatſt van den Herfſt valt is het bequaamſt tot de ''fermentatie'',...' laatste wijziging
- 30 sep 2015 13:29 wijz gesch +5 Pagina:Brouwkunde.djvu/83
- 30 sep 2015 13:28 wijz gesch +905 N Pagina:Brouwkunde.djvu/83 →Onbewerkt: Nieuwe pagina aangemaakt met '<p> ''Dodoneus'' verhaalt dat van ''Hop'', Gras en Selderywortelen en Razynen van hunne karrels gezuivert, met water een afziedzel wordt gemaakt dat het uitvalle...'
- 30 sep 2015 13:21 wijz gesch +886 N Pagina:Brouwkunde.djvu/82 →Onbewerkt: Nieuwe pagina aangemaakt met 'van Gigtpyn; wanneer men neemt ſterk gehopt vers Bier, het welk warm gemaakt zynde, maakt men daarin een laplaken, twee of drie dubbelt gevouwen, vochtig; deze...'
- 29 aug 2015 15:53 wijz gesch +884 N Pagina:Brouwkunde.djvu/81 →Onbewerkt: Nieuwe pagina aangemaakt met 'de eerſte uitbotzelen van de Vlier ’er by doen, het geen niet zonder gevaar geſchiedt, alzoo daardoor dikwyls gevaarlyke buikontlaſtingen van zuiver bloedt...' laatste wijziging
- 29 aug 2015 15:49 wijz gesch +904 N Pagina:Brouwkunde.djvu/80 →Onbewerkt: Nieuwe pagina aangemaakt met 'oneindig getal ſteelen en bladeren bezet zyn, waardoor ze zeer veel van heur deugt verliezen, behalven dat deze ſteelen en bladeren het Bier onnut zyn, en weini...' laatste wijziging
- 29 aug 2015 15:44 wijz gesch +927 N Pagina:Brouwkunde.djvu/79 →Onbewerkt: Nieuwe pagina aangemaakt met 'dik aangebrand riekend vocht. 6. Het geen in de ''Retort'' is overgebleven tot aſch gebrandt, en met warm water tot een looch gemaakt zynde, zal, als men het u...'
- 29 aug 2015 15:40 wijz gesch +879 N Pagina:Brouwkunde.djvu/78 →Onbewerkt: Nieuwe pagina aangemaakt met 'By voorbeelt, men Diſtilleere door het ''Balneum Mariae'' drie ponden verſche Hopbellen, van alle ſteelen gereinigt, zoo zal men overhalen tien loot helder na...'
- 29 aug 2015 15:36 wijz gesch −6 Pagina:Brouwkunde.djvu/77 laatste wijziging
- 29 aug 2015 15:36 wijz gesch +851 N Pagina:Brouwkunde.djvu/77 →Onbewerkt: Nieuwe pagina aangemaakt met 'deren zyn ruigachtig, hoekig en getant, even als de witte '''Bryonie''' bladeren; de ſteeltjes zyn bruinachtig van verwe; aan de toppen dezer ſteeltjes hangen d...'
- 29 aug 2015 15:16 wijz gesch 0 N Bestand:Flesje 2012-02-28 tripel h.png laatste wijziging
- 26 jul 2015 10:58 wijz gesch +54 MediaWiki:Sidebar
- 21 feb 2015 20:30 wijz gesch 0 MediaWiki:Sidebar
- 21 feb 2015 20:30 wijz gesch +46 MediaWiki:Sidebar
- 21 feb 2015 15:09 wijz gesch +941 N Pagina:Brouwkunde.djvu/76 →Onbewerkt: Nieuwe pagina aangemaakt met 'omdat de ''Hop'', in deze kwaal, een heilzaam middel wordt geoordeelt. Voorts word de ''Hop'', ''Lupulus Salictarius'', ''Lupulus primus ſive Sativus'', ''Lupul...' laatste wijziging
- 21 feb 2015 15:01 wijz gesch +874 N Pagina:Brouwkunde.djvu/75 →Onbewerkt: Nieuwe pagina aangemaakt met 'zelfs afziedzel nuttig. Nochtans is een ''Infuſie'' van Mout, vooral in Gorgeldranken ruim zoo voordeelig. Voorts maakt men van ''Decoctum Hordei'' en Suiker, he...' laatste wijziging
- 21 feb 2015 14:56 wijz gesch +880 N Pagina:Brouwkunde.djvu/74 →Onbewerkt: Nieuwe pagina aangemaakt met '<p> Wat de ''Maza'' aanbetreft, het is een ſoort van Gerſtenbrood, met water, Melk, Olie, Wyn, Suiker, Honig Amandelen, of andere dingen opgemaakt. ''Galenus''...'
- 21 feb 2015 14:51 wijz gesch +897 N Pagina:Brouwkunde.djvu/73 →Onbewerkt: Nieuwe pagina aangemaakt met 'gebakken. Plinius verhaalt, dat de ſlaven, die tot: vermaak van ’t Roomſche Volk in het ſtrydtperk vochten, om datze meeſt a1 Gerſtenbrood aten, ''Hordear...'
- 21 feb 2015 14:38 wijz gesch +5 Raad
- 17 dec 2014 23:03 wijz gesch +843 N Pagina:Brouwkunde.djvu/72 →Onbewerkt: Nieuwe pagina aangemaakt met 'Een oneigentlyke, een gemeene, en een byzondere. Oneigentlyk word ''Ptiſana'' in de Artzenywinkels ''Decoctum Hordei'', afziedzel van Gerſt genaamt. Dit afziedz...' laatste wijziging
- 17 dec 2014 22:57 wijz gesch −2 k Pagina:Brouwkunde.djvu/71
- 17 dec 2014 22:57 wijz gesch +856 N Pagina:Brouwkunde.djvu/71 →Onbewerkt: Nieuwe pagina aangemaakt met '# Een rood zoud ſtinkend vocht, met een weinig oli vermengt. # Een zwarte ſtof in de ''Retort'' overgebleven; deze tot aſch gebrant, geeft door middel van heet...'
- 17 dec 2014 22:52 wijz gesch +755 N Pagina:Brouwkunde.djvu/70 →Onbewerkt: Nieuwe pagina aangemaakt met '# Een min heldere vocht, met eenige zoutachtige ſmaak voorzien. # Een zuur zoutachtig vocht. # Een roodachtig vocht, aangebrand van reuk, ſcherp van ſmaak, waa...'
- 17 dec 2014 22:47 wijz gesch +852 N Pagina:Brouwkunde.djvu/69 →Onbewerkt: Nieuwe pagina aangemaakt met ' <p> De Wintergerſt brengt veel al korter en dikker airen, dan de Zomergerſt voort, hoewel zulks mede al naar het Land, daarze groeit, verandert; voorts is derz...'
- 17 dec 2014 22:41 wijz gesch +878 N Pagina:Brouwkunde.djvu/68 →Onbewerkt: Nieuwe pagina aangemaakt met 'nu in drie, vier, zes, of ook wel in acht ryën , (op een getande as gehecht) geſchaart, met lange ſtekende baarden uit de toppen van de dop der toekomende Ger...'
- 17 dec 2014 22:36 wijz gesch +877 N Pagina:Brouwkunde.djvu/67 →Onbewerkt: Nieuwe pagina aangemaakt met 'op eenige weinige zaken, die van de Gerſt worden gemaakt, te laten volgen. Schoon de Gerſt grooter en kleinder valt, naar de verſcheidenheid van het Land daa...' laatste wijziging
- 17 dec 2014 22:31 wijz gesch +5 k Pagina:Brouwkunde.djvu/66 laatste wijziging
- 17 dec 2014 22:31 wijz gesch +911 N Pagina:Brouwkunde.djvu/66 →Onbewerkt: Nieuwe pagina aangemaakt met ' <p> De aardt en de natuur van het Bier zal men die wel kennen, zoo dient men eenigzints deszelfs hoofdſtoffen, daar het van wordt te zaam geſtelt, kundig te...'
- 17 dec 2014 22:26 wijz gesch +915 N Pagina:Brouwkunde.djvu/65 →Onbewerkt: Nieuwe pagina aangemaakt met 'door het verachten van den Gerſtenwyn dien van Druiven gemaakt bet te doen afſteken, en buiten kyf zou de Schimpdichter, om deze rede, noch hatelyker hoedanigh...' laatste wijziging
- 17 dec 2014 22:22 wijz gesch +900 N Pagina:Brouwkunde.djvu/64 →Onbewerkt: Nieuwe pagina aangemaakt met 'Gerſt wierden gemaakt, welke men in plaats van Wyn gebruikte; dit getuigt ''Diodorus Siculus Lib. I.'' alwaar hy onder anderen zegt, dat ter plaatſe daar de Wy...' laatste wijziging
- 17 dec 2014 22:18 wijz gesch +844 N Pagina:Brouwkunde.djvu/63 →Onbewerkt: Nieuwe pagina aangemaakt met ' <center> <span style="font-size:x-large">IX. HOOFDDEEL.</span> <span style="font-size:large"> Korte beſchryving van het Bier, deszelfs aart en krachten, en welk...'
- 4 dec 2014 15:30 wijz gesch −1 Pagina:Brouwkunde.djvu/128 laatste wijziging
- 4 dec 2014 15:27 wijz gesch +1.791 N Pagina:Brouwkunde.djvu/128 →Onbewerkt: Nieuwe pagina aangemaakt met ' <center> <span style="font-size:large"> <span style="font-size:x-large">BLADWYZER</span><br> DER<br> <span style="font-size:x-large">HOOFDZAKEN</span><br> In dit...'
- 4 dec 2014 15:01 wijz gesch +728 N Pagina:Brouwkunde.djvu/127 →Onbewerkt: Nieuwe pagina aangemaakt met '# Al dat tot het brouwen van Bier wordt gebruikt, moet wel gereinigt zyn. # Het Water, daar men mede beſlaat, moet noch te beet, noch te kout zyn. # Het Mout moet...'
- 4 dec 2014 14:56 wijz gesch +13 N Pagina:Brouwkunde.djvu/3 →Geen tekst laatste wijziging
- 4 dec 2014 14:55 wijz gesch 0 Pagina:Brouwkunde.djvu/59 →Geen tekst laatste wijziging
- 4 dec 2014 14:55 wijz gesch +13 N Pagina:Brouwkunde.djvu/59 →Onbewerkt: Nieuwe pagina aangemaakt met ''
- 4 dec 2014 14:54 wijz gesch +877 N Pagina:Brouwkunde.djvu/62 →Onbewerkt: Nieuwe pagina aangemaakt met 'maar meeſt altyd zuur worden. Om zuurachtig Bier te verbeteren, doet men op het zelve eenige ponden geſtooten ''Bolus Armena'', wanneer men het zoo lang laat legg...'
- 4 dec 2014 14:50 wijz gesch +898 N Pagina:Brouwkunde.djvu/61 →Onbewerkt: Nieuwe pagina aangemaakt met 'is by gedaan; dit Bier loopt gevaar van zuur te zullen worden, zoo het niet by tyds word verbetert, het een geſchied met eenige handen vol beſte ''Hopbellen'' en...' laatste wijziging
- 4 dec 2014 14:46 wijz gesch +915 N Pagina:Brouwkunde.djvu/60 →Onbewerkt: Nieuwe pagina aangemaakt met 'dan eens getoont hebbe, datgene komt te verliezen, het geen het goed moet houden. Dit Bier nu zoo geeſtryk niet zynde, en voor de tweedemaal in fermentatie komende...' laatste wijziging
- 4 dec 2014 14:42 wijz gesch +806 N Pagina:Brouwkunde.djvu/58 →Onbewerkt: Nieuwe pagina aangemaakt met ' <p>Nog zyn’er die het Bier ſchoon maken met ''Slym van Spekwortel'', als ook met zuiver zand, dog van al de genoemde bereidzels is dat van ''Viſchlym'' gemaakt...'
- 4 dec 2014 14:37 wijz gesch +832 N Pagina:Brouwkunde.djvu/57 →Onbewerkt: Nieuwe pagina aangemaakt met 'die by dit ''Bereidzel'' een kan of meer ''Brandewyn'' of ''Moutwyn'' doen: Het wordt als de vorige bereidzels gebruikt. ''Gummi Arabicum'', waaruit deze Gom druip...'
- 4 dec 2014 14:33 wijz gesch +894 N Pagina:Brouwkunde.djvu/56 →Onbewerkt: Nieuwe pagina aangemaakt met 'een vat of voeder word gedaan, en wel doorgeſlagen. Men wil dat dit ''Bereidzel'' het Bier langſaam maar Cryſtal ſchoon doet ſtryken, indien het op Bier word g...' laatste wijziging
- 4 dec 2014 14:29 wijz gesch +900 N Pagina:Brouwkunde.djvu/55 →Onbewerkt: Nieuwe pagina aangemaakt met 'kruiken wel bewaart, en om het Bier mede te bereiden, gebruikt. ''Decoctie van Galnoten'': Dezelve word dus gemaakt; men neemt drie pond geſtooten ''blaauwe Galno...' laatste wijziging
- 4 dec 2014 14:23 wijz gesch +866 N Pagina:Brouwkunde.djvu/54 →Onbewerkt: Nieuwe pagina aangemaakt met 'Wyn, hoe goed die zyn mag, zullen nog het oog nog de ſmaak voldoen, indienze niet doorſchynend klaar en zonder droezem bezet zyn; zoo heeft men, voorlangen tyd, m...' laatste wijziging
- 4 dec 2014 14:18 wijz gesch +821 N Pagina:Brouwkunde.djvu/53 →Onbewerkt: Nieuwe pagina aangemaakt met ' <p> Daar zyn’er, die op het Bier, dat zy willen bewaren, eenige handen ''beſte Tarw'', eenige ponden ''Ongel'', of eenige ''Eijeren'' doen; dan 't is te verwon...'
- 4 dec 2014 14:05 wijz gesch +846 N Pagina:Brouwkunde.djvu/52 →Onbewerkt: Nieuwe pagina aangemaakt met 'en de Fermentatie met zoodanig een geweldt geſchiedt, dat het Bier daar door van zyne fyne vlugge zout en oliedeelen word berooft, welke het goed moeten maken en h...'
- 4 dec 2014 14:02 wijz gesch +815 N Pagina:Brouwkunde.djvu/51 →Onbewerkt: Nieuwe pagina aangemaakt met ' <center> <span style="font-size:x-large">VI. HOOFDDEEL.</span> <span style="font-size:large"> Op wat wys het Bier beſt kan bewaart worden. </span> </center> <s...' laatste wijziging
- 4 dec 2014 13:57 wijz gesch +872 N Pagina:Brouwkunde.djvu/50 →Onbewerkt: Nieuwe pagina aangemaakt met 'vyf laatſtgenoemde maanden bereidt, en ‘t is te verwonderen, dat bier, in gemelden tydt gebrouwen, langer dan vier dagen goed blyve, zoo dat het een mondigen ſm...'
- 4 dec 2014 13:54 wijz gesch 0 Pagina:Brouwkunde.djvu/41 →Proefgelezen
- 4 dec 2014 13:53 wijz gesch 0 Pagina:Brouwkunde.djvu/40 →Proefgelezen laatste wijziging
- 4 dec 2014 13:51 wijz gesch 0 Pagina:Brouwkunde.djvu/39 →Proefgelezen laatste wijziging
- 4 dec 2014 13:50 wijz gesch 0 Pagina:Brouwkunde.djvu/38 →Proefgelezen laatste wijziging
- 4 dec 2014 13:48 wijz gesch 0 Pagina:Brouwkunde.djvu/37 →Proefgelezen laatste wijziging
- 4 dec 2014 13:45 wijz gesch −1 Pagina:Brouwkunde.djvu/36 →Proefgelezen laatste wijziging
- 4 dec 2014 13:43 wijz gesch 0 Pagina:Brouwkunde.djvu/35 →Proefgelezen
- 4 dec 2014 13:42 wijz gesch +1 Pagina:Brouwkunde.djvu/34 →Proefgelezen laatste wijziging
- 4 dec 2014 13:39 wijz gesch +2 Pagina:Brouwkunde.djvu/33 →Proefgelezen laatste wijziging
- 4 dec 2014 13:37 wijz gesch 0 Pagina:Brouwkunde.djvu/32 →Proefgelezen laatste wijziging
- 4 dec 2014 13:35 wijz gesch −2 Pagina:Brouwkunde.djvu/31 →Proefgelezen laatste wijziging
- 4 dec 2014 13:33 wijz gesch +2 Pagina:Brouwkunde.djvu/30 →Proefgelezen laatste wijziging
- 4 dec 2014 13:31 wijz gesch +2 Pagina:Brouwkunde.djvu/29 →Proefgelezen laatste wijziging
- 2 dec 2014 22:43 wijz gesch +1 Pagina:Brouwkunde.djvu/44 laatste wijziging
- 2 dec 2014 22:43 wijz gesch +1 Pagina:Brouwkunde.djvu/43
- 2 dec 2014 22:42 wijz gesch +9 Pagina:Brouwkunde.djvu/40
- 2 dec 2014 22:41 wijz gesch −9 Pagina:Brouwkunde.djvu/40
- 2 dec 2014 22:41 wijz gesch +1 Pagina:Brouwkunde.djvu/40
- 2 dec 2014 22:40 wijz gesch −9 Pagina:Brouwkunde.djvu/39
- 2 dec 2014 22:38 wijz gesch +9 Pagina:Brouwkunde.djvu/39
- 2 dec 2014 22:37 wijz gesch +9 Pagina:Brouwkunde.djvu/40
- 2 dec 2014 22:36 wijz gesch +9 Pagina:Brouwkunde.djvu/39
- 2 dec 2014 22:34 wijz gesch +1 Pagina:Brouwkunde.djvu/29
- 2 dec 2014 22:34 wijz gesch +1 Pagina:Brouwkunde.djvu/33
- 2 dec 2014 22:30 wijz gesch +5 Pagina:Brouwkunde.djvu/28 →Proefgelezen
- 2 dec 2014 22:27 wijz gesch 0 Pagina:Brouwkunde.djvu/27 →Proefgelezen laatste wijziging