Brouwhandleiding

Uit Bolksch Bierbrouwersgilde
De printervriendelijke versie wordt niet langer ondersteund en kan mogelijk weergavefouten bevatten. Werk uw browserbladwijzers bij en gebruik de ingebouwde browser printfunctionaliteit.

Deze pagina zal je helemaal uitleggen hoe je bij ons op de Bolk mooi je eigen biertje kunt brouwen. Soms worden specifieke termen en definities gebruikt, deze zou je allemaal terug moeten kunnen vinden bij het stukje over definities. Verder kan je informatie over de specifieke stappen van het brouwproces op de sub-paginas (het menu rechts) vinden.

Brouwhandleiding
  1. Schoonmaken
  2. Schroten
  3. Maischen
  4. Filteren
  5. Koken
  6. Koelen
  7. Vergisten
  8. Bottelen
  9. Proeven
  10. Etiketteren

Recept maken

Het is natuurlijk belangrijk dat je een goed recept hebt samen gesteld voordat je bier gaat brouwen. De makkelijkste manier om een bierbrouw recept te krijgen is door online eentje op te zoeken, en die dan wel zoals je hem hebt gevonden te brouwen, dan wel met enkele aanpassingen. Maar vaak is het natuurlijk ook heel leuk om je eigen bier recept samen te stellen, meer informatie hierover kan je vinden op de pagina over recepten.

Planning

Je hebt nu een bierrecept, maar er zijn nog wel enkele belangrijke stappen die je moet nemen voordat je kan gaan brouwen:

  • Meld op tijd (2-3 weken van te voren) bij het bestuur van De Bolk wanneer je de keuken wilt gebruiken, zo voorkom je dat er dubbel gepland word en weet je zeker dat je rustig kan gaan brouwen.
  • Bestel tenminste een week voor dat je wilt gaan brouwen de ingrediënten die je nodig hebt, zie Brouwingrediënten voor een overzicht van de veelgebruikte verkopers.
  • Stuur de raad een mailtje met je brouwplan en de datum van je brouwsessie.

Vergeet niet een paar dagen voor het brouwen de giststarter te maken mocht je hier gebruik van maken, zie de pagina over gist.

Het brouwen zelf neemt meer dan een dagdeel in beslag. Neem hier de tijd voor, het is zonde als het bier mislukt vanwege haastig werk. Werk met minstens twee man, of meer dat is wel zo gezellig. Dat mag best met een biertje erbij! Het brouwen gebeurt hoofdzakelijk in de keuken en neemt veel ruimte in beslag. Het is dus niet handig om dit tijdens het koken van een eettafel te doen. Begin op tijd (9 uur) of kies een dag zonder eettafel. De spullen voor het brouwen liggen in de BBG opslag in het gangetje naar de keuken.

Nadat het bier is gebrouwen moet het ongeveer een a anderhalve week vergisten, dit gebeurt in vergistings vaten in de BBG kast op het level. Het level heeft niet heel veel vergistings ruimte, dus probeer je biertje echt snel te bottelen, zodat andere mensen weer kunnen brouwen :-)
LET OP vergistings vaten moet je nooit verplaatsen terwijl het waterslot er nog in zit!

Tijdens de vergisting kun je de flesjes bij een gaan zoeken voor het bottelen, mocht je zelf mooi wat lege kratten hebben staan dan kan je die gebruiken, mocht dit nou niet het geval zijn dan kan je altijd lief aan de Barcom van de Bolk of aan het Bolkhuisch vragen of je van hun enkele lege kratjes zou kunnen overkopen voor het statiegeld bedrag.

Na de vergisting moet het bier gebotteld worden, met het bottelen ben je al gauw een paar uur kwijt met twee of meer man. Hierna is het een kwestie van geduld, hoe zwaarder het bier hoe langer het op fles moet rijpen.

Tot slot moet het bier geproefd worden. Hierna wordt een naam bedacht en moeten etiketten op de flesjes geplakt worden.

Je bent dus van voorbereiding tot etiketteren al gauw een paar maanden bezig afhankelijk van het soort bier. Hou hier rekening mee. Wil je bijvoorbeeld een lekker zomerbiertje maken, begin dan op tijd zodat het ook in de zomer af is.

Brouwen

Het bierbrouwen verloopt over het algemeen in zes stappen, hier zullen we een korte uitleg geven, met meer gedetailleerde informatie op de individuele pagina's.

Schroten:
Bij het schroten breek je je mout, hierdoor zorg je dat het zetmeel wat binnenin dat mout zit bereikbaar is, en tijdens het maischen omgezet kan worden in suikers. Dit schroten word gedaan met een schroot molen. Dit is vaak wel in een half uurtje te doen als je doorwerkt.

Maischen:
Bij het maischen laat je het beslag op diverse temperaturen komen, en houd je het daar, zodat de zetmeel in je mout omgezet kan worden tot suikers, deze stap duurt vaak 60-90 minuten.

Filteren:
Na het maischen wil je het mout uit je beslag halen, dit kan bij de brouwketel gemakkelijk door de trommel eruit te tillen. Het is aan te raden om het filter nog even rustig door te spoelen met water wat op temperatuur is, zo verbeter je de opbrengst, probeer hierbij te voorkomen dat je filterbed droog komt te vallen.

Koken:
Na het filteren wil je je wort koken, dit word om enkele redenen gedaan. Ten eerste denaturaliseert het je Amylases, verder ontsmet het ook het wort volledig, dit betekent dat je voor de kook stap iets minder voorzichtig hoeft te zijn met infecties, maar daarna dus extra voorzichtig. Vaak doe je er tijdens de kook stap ook hop bij, hop die je lang mee kookt zal vooral zijn bittere deeltjes afgeven, waar hop die je slechts kort mee kookt vooral aromatisch zal werken.

Koelen:
Na het koken is het belangrijk om je wort te koelen voordat je het gaat vergisten, gist gaat namelijk boven bepaalde temperaturen gewoon dood. Dit koelen doen wij met behulp van een koelspiraal, die met koud kraanwater je bier afkoelt tot ~26°C
LET OP Vanaf dit punt is het uiterst belangrijk dat je steriel te werk gaat om infecties te voorkomen, zorg dat het wort alleen nog maar in aanraking komt met dingen die in de chemioxy zijn schoongemaakt.

Vergisten:
Wanneer het bier eenmaal genoeg gekoeld is is het tijd voor de vergisting. Dan giet je je gekoelde wort van uiterlijk 26°C over in een vergistings vat (via het kraantje op de brouw ketel). Het vergistings vat moet eerst goed met chemioxy schoongemaakt zijn. Je wilt hierbij graag lucht introduceren in het wort, omdat dit ervoor zorgt dat je genoeg gist zult hebben voor de vergisting. Vergeet niet te dubbelchecken dat het kraantje van je vergistingsvat dicht zit :-)